Om de gezondheid, groei en ontwikkeling van uw kind goed te kunnen volgen, wordt uw kind onderzocht door de jeugdarts, assistente jeugdgezondheidszorg, jeugdverpleegkundige en logopedist.
De JGZ op school U kunt bij de JGZ terecht met vragen over uw kind in ontwikkeling. Lichamelijke ontwikkeling, zoals groei en motoriek, maar ook voor opvoedingsvragen, gezonde voeding, eetgedrag en psychosociale ontwikkeling. Elk kind wordt een aantal keren uitgenodigd, maar u kunt ook zelf bij de jeugdverpleegkundige binnenlopen op een inloopspreekuur. Bij calamiteiten op school kan de jeugdverpleegkundige en/of jeugdarts de school ondersteunen.
Wat doet de JGZ – Logopedie: De logopedisten verzorgen voor de GGD de logopedie op vrijwel alle basisscholen in Noord- en Oost-Gelderland. – Gezondheidsonderzoek 5-jarigen: De jeugdverpleegkundige ziet alle 5-jarigen voor een gezondheidsonderzoek. – Meten en wegen groep 6: De assistente JGZ meet en weegt alle kinderen in groep 6. – Les Gezonde Leefstijl: De assistenten JGZ geven in groep 7 een interactieve les over gezonde leefstijl. – Vaccinaties: Kinderen van 9 jaar krijgen een uitnodiging voor de DTP en de BMR-prik. Meisjes van 12 jaar voor de HPV-vaccinatie. – Inloopspreekuur: Naast de reguliere contactmomenten, is het mogelijk om zonder afspraak bij de jeugdverpleegkundige binnen te lopen. Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken buiten het inloopspreekuur om? Neem dan gerust contact op, tel.nr. 088 – 443 31 00 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 08.00-12.00 uur). U kunt ook een e-mail sturen naar: jgz@ggdnog.nl.
Over de gezondheid van de kinderen heeft de intern begeleider contact met de jeugdverpleegkundige. De jeugdverpleegkundige kan ouders en/of kind kortdurend begeleiden of doorverwijzen naar een specialist. Een verzoek om begeleiding kan worden gedaan door de ouders, de IB-er, de leerkracht of het Jeugdgezondheidsteam.
Wanneer de leerkracht en/of u als ouder zich zorgen maakt over de ontwikkeling van uw kind, kan in overleg advies gevraagd worden aan het ondersteuningsteam. Samen signaleren en bespreken zij leerlingen waar zij zorg over hebben. Er kunnen zorgen en vragen zijn op verschillende gebieden zoals: pesten, gehoor, ogen, motoriek, groei, lichaamshouding, opvoedingsproblemen, zindelijkheid, hygiëne, eetproblemen, schoolverzuim, ontwikkelingsachterstand, gedragsproblemen, sociale vaardigheden, slaapproblemen, de thuissituatie, verdenking kindermishandeling of problemen op groepsniveau. Dit team op school bestaat uit een intern begeleider, onderwijsspecialist en gezinsspecialist. Zij kunnen met hun specifieke kennis een bredere kijk geven op de ontwikkeling van uw kind en op wat er nodig is aan hulp of ondersteuning. Zij kunnen advies geven, zelf hulp bieden of u en uw kind begeleiden naar andere hulp.