KBS De Poort is een katholieke school in het dorp Loenen en is onderdeel van de Veluwse Onderwijsgroep. Op onze school hechten we veel waarde aan een goed pedagogisch klimaat. We richten ons onderwijs in vanuit een duidelijke structuur en een prettige sfeer waarbij er getracht wordt de kinderen de ruimte, veiligheid en vrijheid te bieden zich optimaal te kunnen ontwikkelen op cognitief, creatief en sociaal-emotioneel gebied. Door de kleinschaligheid kent iedereen elkaar op de Poort. Dit draagt bij aan een grote betrokkenheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid door zowel het team van de school als de ouders van de leerlingen.
Visie op pedagogisch klimaat
De Poort is een plek waar leerlingen, leerkrachten en ouders graag zijn. We willen onze leerlingen opvoeden tot verantwoordelijke personen, waarbij zorg voor zichzelf, voor elkaar en voor de wereld om hen heen een belangrijke basis is. Ouders zien wij hierin als educatieve partners. Het team van de Poort biedt onderwijs in een veilige, activerende en pedagogisch sterke omgeving, waar tegemoet wordt gekomen aan de individuele verschillen tussen leerlingen. Hierbij ervaren de leerlingen de ruimte om zichzelf te mogen zijn en gaan respectvol met elkaar om. In ons onderwijs willen wij de zelfstandigheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid bij leerlingen bevorderen. Om dit te bereiken sturen wij actief aan op de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. De aanwezigheid van een duidelijke structuur, die zorgt voor een rustig en ordelijk schoolklimaat, draagt hieraan bij. In samenwerking met de ouders voeden wij de leerlingen op tot wereldburgers die open staan voor diversiteit in cultuur en religie. Hierbij zijn solidariteit, vergeving, verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid leidraad.
Visie op lesgeven en leren
Het lesgeven is de kern van ons werk. Wij willen dat onze leerlingen les krijgen van enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten die voortdurend werken aan hun eigen ontwikkeling. Voorop staat uitdagend en inspirerend onderwijs, waarbij kennisoverdracht, eigenaarschap, betrokkenheid, actief en samenwerkend leren centraal staat. Als het gaat om de didactiek vinden wij het belangrijk dat leerlingen zoveel mogelijk les krijgen op hun eigen niveau. Tevens is het belangrijk dat de ontwikkeling van de leerlingen nauwgezet gevolgd wordt. Op deze manier proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten op de onderwijsbehoefte van iedere leerling.
Visie toekomstgericht onderwijs
Wij trachten onze leerlingen een samenhangend geheel van vaardigheden mee te geven, gekoppeld aan bijbehorende kennis, inzicht en houding, zodat ze kunnen functioneren en een bijdrage kunnen leveren in de (toekomstige) kennissamenleving (21ste eeuw). Deze toekomst is nog niet goed te voorzien, maar zal naar verwachting steeds sneller veranderen en in een steeds hoger tempo aanpassing van de mensen verwacht. Vaak wordt van deze 21e eeuwse vaardigheden gesproken in de context van digitalisering, globalisering en individualisering. Op onze school willen we daarom gericht aandacht besteden aan de 21ste eeuwse vaardigheden met daarbij oog voor de individuele talenten van onze leerlingen.
Voor ons onderwijs geldt
De basisscholen binnen de Veluwse Onderwijsgroep zijn allen open katholieke scholen. Scholen die uitgaan van en geïnspireerd worden door de traditie en de christelijk-katholieke bronnen van onze samenleving. De Poort staat nadrukkelijk open voor iedereen die onze uitgangspunten wil respecteren. Er is ruimte voor andere geloofsovertuigingen en voor mensen die kennis willen maken met onze overtuiging. Concreet betekent dit dat onze scholen zorgvuldig omgaan met het geloof en met de daaruit volgende opvattingen over de waarden en normen.
We maken die opvattingen zo duidelijk mogelijk binnen de dagelijkse praktijk van ons onderwijs. Identiteit is voor ons een vertrekpunt, geen eindpunt. Onze scholen besteden aandacht aan de Bijbel, zonder daar evangeliserend of diskwalificerend mee om te gaan. Uiteindelijke keuzes worden, naar onze overtuiging, gemaakt door de ouders en hun kind(eren), niet door de school.
Basisschool De Poort is onderdeel van de Veluwse Onderwijsgroep, een door talent en ambitie gedreven organisatie die er in de eerste plaats is voor de leerling. Wij geven leerlingen de ruimte en de mogelijkheden hun talenten te ontdekken en zichzelf zodanig te ontwikkelen dat zij daar nu en later zo optimaal mogelijk gebruik van kunnen maken. Medewerkers blijven zich daarvoor ook als professional ontwikkelen. Onderwijs is onze kerntaak en dit is gericht op het heden en de toekomst van de leerlingen. Ons onderwijs verbindt hen met de samenleving.
Bijna 2.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor onze ruim 13.000 leerlingen. Iedere leerling op onze vijftien basisscholen, één school voor het speciaal onderwijs en tien middelbare scholen voorzien wij van een breed onderwijsaanbod. Hierdoor krijgen zij allemaal gelijke kansen en worden zij uitermate gestimuleerd om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo kunnen zij deze delen met anderen. Wij staan stil bij resultaten, vieren successen, maar blijven kritisch kijken naar wat beter kan en moet.
Algemeen directeur primair onderwijs
Dhr. G. Visser, algemeen directeur primair onderwijs
E-mail: g.visser@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 51
Voorzitter CvB
Dhr. P. Eckringa
E-mail: info@veluwseonderwijsgroep.nl
Tel: (055) 577 97 99
Directeur KBS De Poort
Mevr. C. Hagen
E-mail: c.hagen@veluwseonderwijsgroep.nl
Wij willen dat ieder kind met plezier naar school gaat. Een school moet een veilige omgeving zijn. Alleen in een veilige omgeving kunnen kinderen zich optimaal ontwikkelen. Door kinderen positief te benaderen en te zoeken naar de positieve aspecten in wat een kind doet of zegt, geven we hieraan vorm. We accepteren dat een kind soms uit onmacht iets niet kan, maar geven ook aan wat we van elkaar verwachten. Om een veilige omgeving te realiseren moet iedereen, kinderen, leerkrachten en ouders, zich aan de volgende afspraken houden:
Door preventief te werken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en bijvoorbeeld door de sociale verhoudingen in kaart te brengen in een groep, proberen we gewenst gedrag te stimuleren en ‘pestgedrag’ te voorkomen. Wij werken hiervoor o.a. met de Kanjertraining.
De afspraken vanuit de Kanjertraining en onze schoolafspraken zijn:
Natuurlijk is er geen garantie dat er nooit gepest wordt. Is er sprake van ‘pestgedrag’, dan handelen wij volgens ons kanjerpestprotocol. Hiermee doen wij er alles aan om negatief gedrag te voorkomen en het geeft de leerkracht handvatten om dit gedrag aan te pakken.
Als een leerling zich niet aan een afspraak houdt, zal er een passende sanctie volgen. Bij ernstige verstoring van de rust en veiligheid van leerkrachten en leerlingen kan een leerling geschorst of verwijderd worden. Schorsing is aan de orde, wanneer onmiddellijk moet worden opgetreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing. Een schorsing gaat altijd samen met gesprekken met de leerling, de ouders en de leerkracht. Verwijdering is een ordemaatregel bij zodanig ernstig wangedrag van een leerling, dat deze niet langer op school kan blijven. De beslissing voor deze maatregel wordt genomen door de directeur van De Poort in overleg met de algemeen directeur en het college van bestuur van de Veluwse Onderwijsgroep.
Ook (herhaaldelijk) ernstig wangedrag van één van de ouders kan uiteindelijk reden zijn om een leerling van school te verwijderen. Hierbij moet u denken aan het verbaal of fysiek bedreigen van medeleerlingen en personeel.
Het onderwijs op De Poort is zo ingericht dat kinderen vanaf de leeftijd van vier jaar het programma in acht aaneengesloten schooljaren kunnen doorlopen. Wij werken met het leerstofjaarklassen systeem en hebben zowel enkele als combinatiegroepen, verdeeld in onderbouw (groepen 1 t/m 3), middenbouw (groep 4-5) en bovenbouw (groepen 6 t/m 8). Kinderen van dezelfde leeftijd zitten over het algemeen in dezelfde groep. Zij krijgen grotendeels dezelfde basisstof aangeboden, op hun eigen niveau. We werken op een adaptieve manier. Dat houdt in dat we rekening houden met de verschillen tussen kinderen. Het werken in combinatiegroepen maakt dit ook heel goed mogelijk. Kinderen leren goed samenwerken en zelfstandig oplossingen te vinden. Wij streven er naar kinderen mede-eigenaar te maken van het eigen leerproces en ze te leren eigen verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen ontwikkeling (zodat de mogelijkheden van kinderen en leerkrachten tot hun recht komen).
In groep 1 en 2 werken we in thema’s gekoppeld aan ontwikkelingsgericht onderwijs. Er wordt deel gebruik gemaakt van het bronnenboek Schatkist, een totaalmethode voor taal, rekenen en sociale kanjervaardigheden. We besteden veel aandacht aan de individuele ontwikkeling van ieder kind, het creëren van een veilige sfeer en de omgang met elkaar. De ontwikkeling van sociale vaardigheden is voor ons heel belangrijk. We leren kinderen samen te spelen, te delen en contact met elkaar te maken.
Kinderen leren tijdens het spelen. We werken en spelen aan de hand van thema’s. De thema ‘s sluiten aan bij de belevingswereld van het kind en zoveel mogelijk bij de actualiteit. We behandelen bijvoorbeeld de seizoenen, dierendag, Sinterklaas en Kerst, maar ook thema’s die de kinderen aandragen. Door veel met onze leerlingen te praten en door ze spelenderwijs allerlei dingen te laten ervaren, leren ze veel woorden en begrippen. Dit is een goede voorbereiding op de latere kennisgebieden: taal, lezen, rekenen en wereldoriëntatie.
In de werklessen geven we opdrachten die inspelen op de ontwikkelingsbehoefte van het kind en dagen we ze uit een stapje verder te gaan. We dragen zorg voor een beredeneerd aanbod. Vanuit het thema wordt er gewerkt aan de doelen met bijbehorende activiteiten. Tijdens de werklessen komen activiteiten naar voren zoals knippen, plakken, scheuren, boetseren en tekenen. De opdrachten zijn altijd gericht op de ontwikkeling van een bepaald gebied: motoriek, oog-handcoördinatie, zintuiglijke ontwikkeling of taal- en rekenontwikkeling.
Op enkele middagen zullen groep 1 t/m 4 nauw samenwerken op het onderbouwplein. In het begin kunnen de kinderen voornamelijk zelf hun activiteiten kiezen, later zullen wij dit voor de oudere kinderen samen meer gaan inrichten. Op deze manier willen wij tegemoet komen aan de behoefte van kinderen om spelend te ontdekken en te leren.
In het programma is ook ruimte voor expressie en beweging. Kleuters hebben een rijke fantasie en zijn heel creatief. We spelen daarop in door bijvoorbeeld muziek te maken, te dansen en toneelstukjes op te voeren. Er is ook tijd voor beweging. Naast het zelf spelen op het plein of in de speelzaal, doen we ook aan gymnastiek en dans met de hele groep.
Wij spelen in op de taalgevoeligheid van kinderen door ze al vanaf 4- jarige leeftijd de Engelse taal aan te bieden. Dit gaat op een speelse manier in de vorm van bijvoorbeeld spelletjes, verhalen voorlezen en liedjes zingen. Jonge kinderen pikken grammaticale structuren vanzelf op en hebben nog geen moeite met het uitspreken van bepaalde klanken. Daarnaast zijn ze nog niet bang om fouten te maken bij het spreken. Bovendien krijgen ze niet alleen een grote vertrouwdheid met de vreemde taal, maar ook een beter begrip voor talen in het algemeen. En kinderen die op jonge leeftijd al twee talen spreken, zullen op latere leeftijd makkelijker meer talen kunnen leren. Uit onderzoek blijkt dat een kind dat op de basisschool al vroeg een vreemde taal heeft geleerd, een voorsprong heeft op kinderen die niet vroegtijdig een vreemde taal geleerd hebben.
In de onderbouw hebben de leerlingen een stevige basis gelegd voor de midden- en bovenbouw. De leerkrachten in de onderbouw dragen zorg voor de overgang van groep 2 naar groep 3. Om deze kleiner te maken en makkelijker te laten verlopen, vraagt dit in de laatste maanden van groep 2 een specifiekere aanpak. Vanaf groep 3 maakt het spelend leren geleidelijk plaats voor het leren met de inzet van activerende werkvormen. In de loop van de jaren leren de leerlingen steeds zelfstandiger te werken en meer eigenaar te worden van hun eigen leerproces.
Op de ochtenden staan de vakken lezen, rekenen, taal en spelling centraal. Op de middagen werken de groepen 5 t/m 8 meer met elkaar samen en wordt er ook groepsdoorbroken gewerkt. Hierdoor kunnen we met de vakken handvaardigheid, tekenen, drama, ICT, muziek en tekenen circuits creëren en kunnen we voor het vak begrijpend lezen en Engels goed aansluiten bij het niveau van elk individueel kind.
Om de wereld om je heen goed te kunnen begrijpen is het nodig om de taal adequaat te leren gebruiken. Ook bij veel andere vakken heb je taal nodig. Het is belangrijk dat leerlingen snel goed kunnen lezen, omdat ze daardoor de informatie bij de andere vakken sneller kunnen begrijpen en gebruiken. Binnen het leesonderwijs onderscheiden we de volgende vormen: technisch lezen, begrijpend lezen en leesbeleving. Bij technisch lezen gaat het om het lezen van woorden en teksten. Bij het onderdeel begrijpend lezen gaat het erom dat je begrijpt wat je leest, informatie weet te vinden en kunt verwerken. Met het onderdeel leesbeleving willen we het leesplezier bevorderen en interesse wekken voor kinderliteratuur. In het taalonderwijs breiden kinderen hun woordenschat uit en leren ze woorden foutloos schrijven. Daarnaast leren ze hoe je een goedlopende zin schrijft. In de hogere groepen gaan kinderen ook zinnen ontleden en woorden benoemen (grammatica). Daarnaast oefenen ze gespreksvaardigheden en wordt er aandacht besteed aan stellen. (het schrijven van teksten).
Binnen het leesonderwijs onderscheiden we de volgende vormen: technisch lezen, begrijpend lezen en leesbeleving. Bij technisch lezen gaat het om het hardop lezen van woorden of een tekst. Bij het onderdeel begrijpend lezen gaat het erom dat je begrijpt wat je leest, informatie weet te vinden en kunt verwerken. In groep 3 maken leerlingen kennis met het alfabet en de taal met behulp van materialen als een stempel set, woorddoosjes en computerprogramma’s (BOUW)
Leren lezen zal vervolgens van klassikale opdrachten steeds meer naar zelfstandige opdrachten gaan. Zo lezen leerlingen in een groepje met een tutor (een oudere leerling) of een ouder, maar ook zelfstandig. Het leesniveau van uw kind wordt twee keer per jaar getoetst en in groep 3 zelfs na iedere kern van de taal methode. Op die manier kunnen we de ontwikkeling in de gaten houden en de leerlingen voldoende blijven uitdagen.
We vinden het heel belangrijk dat leerlingen lezen ook leuk vinden. Met het onderdeel leesbeleving willen we het leesplezier bevorderen en interesse wekken voor kinderliteratuur en poëzie. In iedere groep zijn boeken aanwezig die leerlingen kunnen lezen. Daarnaast bezoeken we de boekenbus die elke dinsdag op school komt. In de groepen 1 en 2 komen ouders regelmatig voorlezen in kleine groepjes. Iedere maand lezen de kinderen van de bovenbouw voor aan de jongere kinderen van de school. Kinderen maken op deze manier kennis met meerdere schrijvers en verhaal soorten. Ook werken we met een leeskring, als voorbereiding op het houden van spreekbeurten in de hogere groepen en natuurlijk als onderdeel van leesbeleving.
Iedere dinsdagochtend staat bij onze school de boekenbus van de bibliotheek. Kinderen kunnen hier terecht om boeken te lenen met informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen of boeken met spannende, gezellige en grappige verhalen. Op deze manier kunnen kinderen steeds de allernieuwste boeken lezen.
Behalve dat we leerlingen leren duidelijk te schrijven is er binnen het schrijfonderwijs ook veel aandacht voor het schrijven van verschillende soorten teksten in verschillende schrijfstijlen. Kinderen leren bij ons het lichthellend schrift, maar maken bijvoorbeeld ook kennis met het blokschrift.
Binnen het rekenonderwijs krijgen leerlingen inzicht in getallen en leren ze ingewikkelde sommen op te lossen. Tijdens de lessen leren we kinderen via stappen het juiste antwoord te berekenen. Wij leren onze leerlingen verschillende manieren aan, zodat ze de manier kunnen hanteren die ze zelf prettig vinden. Ook binnen ons rekenonderwijs houden we zoveel mogelijk rekening met verschillen tussen leerlingen en streven we naar een gezonde uitdaging voor elke leerling. Elke leerling krijgt sommen en leerstof aangeboden passend op eigen niveau. Kinderen die meer aankunnen, krijgen die kans ook door te werken met verdiepend en verrijkend materiaal. Naast de lesstof is er ook aandacht voor het leren oplossen van redactiesommen en het automatiseren van de basisvaardigheden (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen).
Onze school geeft Engels in alle jaargroepen. Door een extra taal aan te bieden ontwikkelen leerlingen hun taalgevoel nog beter en vergroten zij hun algemene taalvaardigheid.
In de onderbouw wordt Engels spelenderwijs aangeboden en maken de kinderen o.a. kennis met de taal binnen een circuitvorm.
De groepen 3 en 4 krijgen ook Engels maar in deze groepen wordt de intensiteit van het Engelstalige programma tijdelijk wat minder omdat de kinderen nu ook Nederlands leren lezen en schrijven. Er zal dan wekelijks ongeveer een uur besteed worden aan het programma.
In groep 5 en 6 neemt de intensiteit van het Engelstalige programma weer toe en zal ook het Engels aangeboden worden als vak. Het vak Engels wordt aangeboden door de eigen groepsleerkrachten middels een methode en een circuit.
Groep 7 en 8 heeft altijd al Engels op het programma staan, hier zal alleen de inhoud van de lessen verbreden.
Net als bij andere vaardigheden zoals rekenen en gym zal er ‘natuurlijke differentiatie’ plaatsvinden. Voorop staat dat Engels leren voor alle kinderen leuk blijft en dat er voldoende rekening gehouden wordt met de verschillen tussen leerlingen.
Voor het kind de basisschool bezoekt, wordt de belevingswereld opgebouwd uit allerlei gebeurtenissen. Naarmate het kind ouder wordt, wordt de wereld om hem/haar heen steeds groter. De vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuuronderwijs en techniek gaan daar dieper op in. Voor deze vakken gebruiken wij de methode Blink Wereld. Blink Wereld biedt een totaalpakket voor wereldoriëntatie voor groep 3 tot en met 8. Ontdekkend, onderzoekend en ontwerpend leren vormt de basis. Blink Wereld zet leerlingen aan om na te denken en zelf te ervaren en te ontdekken.
Met Blink Wereld bieden wij wereldoriëntatie aan op een geïntegreerde en meer vrije manier. De drie losse vakken (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) worden niet apart gegeven, maar komen wekelijks tijdens een thema terug. Bij de lessen werken kinderen op een actieve manier aan de les/ het thema en daarbij maken ze gebruik van alle informatiebronnen die in de school (digitaal) beschikbaar zijn. Deze manier van werken maakt dat leerlingen vaardigheden uit de 21e eeuw moeten gaan aanboren. Te denken valt aan kritisch denken, probleem oplossend denken, samenwerken en ontwikkelen van communicatie- en informatie vaardigheden.
Expressiviteit is het vermogen om uiting te geven aan gevoelens en gedachten. Dit is niet alleen vakgebonden, maar loopt ook door alle activiteiten heen. In de beeldende vakken zoals: tekenen, textiele werkvormen en handvaardigheid is er extra aandacht voor expressie en creativiteit. Daarnaast willen we kinderen laten kennismaken met de kunstzinnige en culturele aspecten van hun leefwereld. De lessen over kunst en cultureel erfgoed stimuleren niet alleen de nieuwsgierigheid en kennis, maar ook vaardigheden zoals onderzoekend en creatief bezig zijn. Dit vindt zowel op school als buiten school plaats. Elk jaar doen we ook mee aan het cultuurmenu georganiseerd door Markant. Verspreid over het schooljaar doen we mee aan verschillende activiteiten op het gebied van een kunstdiscipline: drama, muziek, beeldende vorming, dans, cultureel erfgoed, literatuur en audiovisueel.
Vanaf schooljaar 2021-2022 hebben we cultuureducatie dorpsbreed een boost gegeven door een mooie samenwerking tussen beide basisscholen in Loenen, muziekvereniging Olto en CMK te realiseren. Het doel daarbij was om een meerjarig lesprogramma op te stellen waar muziekeducatie een onderdeel van gaat vormen. Om deze plannen daadwerkelijk te kunnen realiseren moesten ook de financiële middelen op orde zijn. Hiervoor is een aanvraag gedaan bij ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ (CMK). CMK is een stimuleringsregeling gefinancierd door de rijksoverheid en de gemeente Apeldoorn met als doel het verbeteren van de cultuureducatie in het basisonderwijs. Ook had muziekvereniging Olto zich aangemeld bij de Rabo Clubsupport actie, om kunststof instrumenten te kunnen financieren. Alle inspaninningen zijn niet voor niets geweest want op 1 oktober 2021 was het zover en vond de feestelijke opening plaats van dit unieke muziekonderwijsproject bij dorpscentrum De Brink in Loenen. Beide scholen werden bekroond met een ‘kwaliteitsstempel’, een CMK muurschildje, dat op deze dag is opgehangen.
Dankzij dit unieke project krijgen de kinderen van de Loenense basisscholen structureel en professioneel muziekonderwijs op school. Naast dat het heel leuk en leerzaam is om met muziek bezig te zijn kan meer muziek in de samenleving ook een verbindpunt zijn tussen het onderwijskundig, cultureel en maatschappelijk veld.
Ieder jaar doet basisschool De Poort mee aan de Nationale Buitenlesdag. Op deze dag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties en gezondheid van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Buiten doen kinderen namelijk actiever mee, hebben ze meer plezier en bewegen ze meer.
Meedoen aan deze dag is een mooi vervolg op het feit dat er op De Poort al lessen buiten worden gegeven, de school een mooi vernieuwd groen schoolplein heeft en de school nog meer de verbinding tussen binnen- en buitenonderwijs wil leggen in de komende schooljaren.
In schooljaar 2019-2020 zijn wij gestart met de herinrichting van ons schoolplein om het schoolplein een nog groener en duurzamer karakter te geven en mogelijkheid om het geven van buitenonderwijs meer op te optimaliseren.
De gezondheid van onze kinderen staat voorop. Kinderen moet rookvrij kunnen opgroeien. Met ingang van 1 augustus 2020 is het verplicht een rookvrij schoolplein te hebben. Daarom is ook ons schoolplein rookvrij.
Door de opkomst en aanwezigheid van allerlei technieken bewegen mensen steeds minder. Wij willen leerlingen meegeven dat bewegen gezond en vooral ook erg leuk is. Ons bewegingsonderwijs is vastgelegd in een jaarplan, zodat we alle bewegingsvormen aan bod kunnen laten komen. Ook dans en bewegen op muziek horen hierbij. Elke week krijgen de leerlingen gymnastiek. De kinderen van groep 1-2 gymmen in het gymlokaal op school. Groep 3 tot en met 8 gaat onder begeleiding naar de gymzaal op De Kempe. Bij mooi weer, tot aan de herfstvakantie en na de meivakantie, sporten we buiten naast de school. Naast gym doen we ook verschillende spelvormen en bewegingsactiviteiten. Dit kan zowel binnen als buiten.
Wanneer kinderen echt meer uitdaging nodig hebben, krijgen zij lesstof aangeboden ter verbreding of verdieping. In principe wordt dit aanbod in de groep door de eigen leerkracht aangeboden. Het kan ook zijn dat een leerling nog iets meer of juist iets anders nodig heeft, denk hierbij aan: omgaan met ontwikkelingsgelijken, omgaan met faalangst, leren leren, samenwerken etc. Dan kan een leerling aangemeld worden voor de plusklas (Eurekagroep) voor één of meerdere periodes. De plusklas bestaat uit leerlingen van zowel onze school als twee andere basisscholen, namelijk KBS C. van Leeuwen uit Eerbeek en de St. Pancratius uit Brummen.
Passend onderwijs voor cognitief getalenteerde leerlingen.
Onze visie is elk kind passend onderwijs te bieden. Hier vallen vanzelfsprekend ook (hoog)begaafde kinderen onder. We noemen dit ook wel ‘cognitief getalenteerde leerlingen’. Deze kinderen denken en leren op een andere wijze dan hun leeftijdgenootjes, wat vraagt om een andere manier van begeleiden.
Compacten en Verrijken Lesstof
In Passend Onderwijs staat centraal dat het lesaanbod aansluit bij de mogelijkheden van iedere leerling. Alle leerlingen ervaren het onderwijs als uitdagend en leerzaam, ook kinderen die meer aan kunnen. Voor cognitief getalenteerde leerlingen betekent dit compacten (inkorten) en verrijken van het lesaanbod.
Eurekagroepen
Toch is compacten en verrijken niet voor ieder cognitief getalenteerd kind voldoende. Soms komen deze kinderen niet of nauwelijks tot leren en lopen vast in het leerproces. Ze durven niet aan iets onbekends te beginnen, bang om fouten te maken. Ze kunnen hun aandacht niet bij het werk houden of weten niet hoe ze een opdracht moeten aanpakken. Ook kunnen ze van mening zijn dat ze de opdracht direct moeten kunnen oplossen, of anders lukt het nooit (fixed mindset).
Voor deze leerlingen zijn er de Eurekagroepen. Hier wordt op hun specifieke leerbehoeftes ingegaan; ofwel het leren leren, leren plannen, leren samenwerken en leren fouten maken. Daarnaast voorziet de Plusgroep in de behoefte van cognitief getalenteerde leerlingen om regelmatig samen te spelen en te leren met en van ontwikkelingsgelijken. Begaafde kinderen denken en leren op een andere wijze dan hun leeftijdgenootjes, waardoor aansluiting met anderen soms veel energie kost. Het wordt als heel fijn ervaren om kinderen tegen te komen die net zo zijn als jij. Vanuit wederzijds begrip kun je groeien.
Gezamenlijke Eurekagroepen voor C.van Leeuwen, De Poort en de St. Pancratius
De Eurekagroepen zijn gezamenlijke plusgroepen voor leerlingen van de C.van Leeuwen, van De Poort en van St. Pancratius.
Coach Begaafdheid
De plusgroepen worden gedraaid door een medewerker van de Veluwse Onderwijs Groep die als coach Begaafdheid meerdere basisscholen van de VOG begeleidt in het aanbieden van Passend Onderwijs voor deze doelgroep.
We willen kinderen stimuleren een eigen levensbeschouwelijke identiteit te ontwikkelen. We maken op school gebruik van een praktische leerlijn voor levensbeschouwing en burgerschapsontwikkeling met een compleet aanbod in verhalen, activiteiten en achtergronden. Door de vaste jaarstructuur volgen we de christelijke feestdagen en dagen van heiligen zoals Sint Nicolaas en Valentijn. De leerlingen horen het verhaal achter deze mooie momenten en vertellen elkaar over hun eigen tradities en gewoonten. De leerkracht gaat samen met de leerlingen op zoek naar de inspiratie om levensbeschouwing vorm te geven. De lessen stimuleren de verwondering van de leerling en bieden inspiratie voor hun leven door de rijke verhalen uit de katholieke traditie. De verhalen worden verteld en ervaren door hoofdpersonen waarin de leerling zich kan verplaatsen en kan ervaren hoe ze zelf zouden denken, voelen en handelen. Om zo bewust te worden wat je hiermee kunt in je eigen leven.
ICT is niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving en is belangrijk in onze schoolontwikkeling. Ons doel is ICT structureel een plaats te geven als hulpmiddel in de klas, passend bij onze visie op leren. In die visie spelen zelfstandig werken, coöperatief leren, onderwijs op maat en een uitdagende leeromgeving een belangrijke rol en de computer is daarbij van grote waarde. Het gebruik van de computer is in veel gevallen geïntegreerd in de lesmethodes, projecten en spreekbeurten. Ook wanneer we onderwijs op maat willen bieden, wordt er veel gebruikgemaakt van de computer. In sommige klaslokaal staan computers die kinderen kunnen gebruiken. Tevens beschikken we over chromebooks, laptops en enkele Ipads. Op school hebben we een netwerk van computers, die allemaal zijn aangesloten op het internet, het draadloze netwerk en zijn voorzien van een elektronische leeromgeving, waarbinnen elke leerling zijn/haar plek heeft.
In alle groepen werken wij met digitale schoolborden. Het digitale schoolbord is geïntegreerd in de dagelijkse lessen en biedt de mogelijkheid om nog meer de actualiteit binnen de school te halen. Digiborden worden o.a. ingezet als presentatiemiddel, onderwijsmiddel en informatiebron. Door de directe verbinding met internet en de speciale software bieden de digiborden veel mogelijkheden voor een uitdagende leeromgeving. Tevens biedt dit bord de mogelijkheid om op verschillende manieren extra instructie te geven.
Op de momenten dat kinderen werken met het internet houden wij wel toezicht omdat niet alles op het internet geschikt is voor kinderen. Daarnaast gebruiken wij een internetprotocol, zodat kinderen weten wat ze moeten doen als ze verkeerde informatie onder ogen krijgen.
Op school besteden we veel aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Dit zit verweven in de dagelijkse activiteiten, maar we hebben daar ook expliciet aandacht voor tijdens speciale SEO-lessen.
Aan het begin van elk schooljaar krijgt groepsvorming extra aandacht. Wij werken met de Kanjertraining. Het doel van de Kanjertraining komt er in het kort op neer dat elk kind leert op een goede manier om te gaan met zichzelf en met anderen. De Kanjertraining geeft kinderen handvatten in sociale situaties en daardoor komen ook tijd en energie vrij. Kinderen leren positief over zichzelf te denken en over anderen. Daardoor hebben ze minder last van sociale stress en dat komt de schoolprestaties uiteindelijk ten goede. Wekelijks oefenen wij door middel van de Kanjertraining expliciet hoe met elkaar om te gaan. Tijdens deze lessen staat centraal dat iedereen een eigen mening, wensen en gevoelens heeft. Wij leren om te gaan met verschillende situaties, ons bewust te zijn van ons gedrag en vertrouwen in onszelf te krijgen. Wij zijn een volledig gecertificeerde kanjerschool.
Afspraken bij de Kanjertraining:
Betrokkenheid van ouders bij het goed houden en eventueel verbeteren van een goede sfeer op school is heel belangrijk. Wij verwachten van ouders dat zij kennisnemen van onze werkwijze en de afspraken van de Kanjertraining onderschrijven. Mocht u nog vragen hebben, neem dan een kijkje op de website van de kanjertraining (https://www.kanjertraining.nl) of stel uw vraag aan de leerkracht van uw kind(eren).
We besteden aandacht aan actief burgerschap door kinderen bewust te maken van de normen en waarden die richtinggevend zijn in ons leven: wat is in onze samenleving sociaal aanvaardbaar en wat niet. Tevens leven we in een samenleving met een grote diversiteit: in mensen, religies, cultuur, etc. De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.
We vinden het belangrijk dat eenieder de ander respecteert om wie hij is. De Europese grenzen zijn opengegaan; de wereld wordt steeds ‘kleiner’. Jonge kinderen groeien op tot wereldburger. Daarbij wordt de invloed van media waaronder het internet steeds groter. We willen kinderen leren hier kritisch en selectief mee om te gaan.
Op school doen wij aan actief burgerschap door kinderen te leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen schoolwerk, door coöperatief leren en door school brede projecten, contacten in het dorp/de gemeente: deelname aan dorpsevenementen, sporttoernooien en brede schoolactiviteiten. Het voorbeeldgedrag van leerkrachten, het volgen van diverse programma’s van Schooltv.
Daarnaast ligt actief burgerschap besloten in onze lesmethoden (SEO, levensbeschouwing (eigen en andere religies), aardrijkskunde en geschiedenis (voorbeelden uit de geschiedenis hoe het hoort en hoe het niet hoort, staatsinrichting), natuuronderwijs (respect voor leven).
Met studievaardigheden wordt leerlingen aangeleerd hoe je teksten, schema’s, tabellen, grafieken en kaarten leest en kan toepassen. Ook leren de leerlingen om gebruik te maken van informatiebronnen zoals het internet, een atlas en een woordenboek.
Wij vinden het belangrijk om kinderen een stevige basis voor de rest van hun schoolloopbaan en toekomst mee te geven. Dat doen we door goed onderwijs aan te bieden, maar De Poort biedt u en uw kind méér!
Aan het einde van het schooljaar sluit groep 8 de basisschoolperiode gezamenlijk af met een afscheidsavond met barbecue en disco. Dit invulling van de avond staat open. Dit kan een musical zijn maar ook bijv. een film. Deze film of musical zal aan alle kinderen van de school, aan ouders, opa/oma etc. worden getoond. Na de musical- of filmvoorstelling kunnen de ouders en kinderen van groep 8, onder het genot van een hapje en een drankje gezellig afscheid nemen van elkaar en herinneringen ophalen aan de leuke tijd die ze bij ons op school hebben meegemaakt.
Met alle groepen gaan we regelmatig op excursie of er komt een gastspreker in de klas. Deze activiteiten sluiten aan bij het lesprogramma. De kinderen leren dan op een andere plaats dan in de klas. Sommige dingen kun je namelijk niet ontdekken en ervaren in een klaslokaal. De groepen 7 en 8 gaan ieder jaar op pad om te leren over de Tweede Wereld oorlog. Ook nemen we deel aan excursies die georganiseerd worden door Markant.
Elk jaar herdenken we met de hele school de Franse vliegenier, Robert Etlin, die in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen in Loenen. De kinderen van groep 7 en 8 hebben het monument dat opgericht is ter nagedachtenis aan de Franse vliegenier geadopteerd en helpen mee bij het onderhoud van het monument. Tevens gaan de kinderen van groep 7 en 8 ieder jaar naar een oorlogsmuseum om duidelijk te laten zien dat respect voor elkaar van wezenlijk belang is voor iedereen.
Elk jaar wordt er, indien mogelijk, tenminste één actie gehouden voor een goed doel.
Ieder jaar vieren we uitgebreid Kerstmis, Palmpasen, Pasen en Carnaval. Er worden werkgroepen in het leven geroepen met ouders en teamleden om er weer mooie feesten van te maken. In groep 4 kunnen kinderen deelnemen aan de eerste communie en in groep 8 aan het vormsel. Voorbereiding op deze sacramenten en de viering ervan worden verzorgd door de parochie, samen met de betrokken ouders. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor deze activiteiten en bespreken allerlei verschillende onderwerpen en denken zij mee over de zaken die op school spelen.
Wij hebben op school een leerlingenraad. De groepen 3 tot en met 8 leveren hiervoor een klassenvertegenwoordiger. De leerlingenraad vergadert op een aantal vaste momenten in het jaar.
Een goed gebruik op De Poort zijn de podiumvieringen waarbij alle groepen eens per jaar een optreden verzorgden voor de ouder(s)/verzorger(s). Vanaf schooljaar 2023-2024 gaan we de podiumvieringen in een wat ander jasje gieten en wat breder trekken. Naast een optreden kan bijv. ook een tentoonstelling door de leerlingen worden georganiseerd, of een presentatie over een bepaald onderwerp worden voorbereid. We vinden het belangrijk ook ouders hiervan deelgenoot te maken. Ouders van de groep die het optreden verzorgt, worden dan ook altijd uitgenodigd.
Ieder jaar staat er ook een aantal projecten gepland. Met de hele school zijn we dan naast het gewone schoolwerk bezig met een thema, opdracht of activiteit. U kunt daarbij denken aan: Sinterklaas, Kerstmis, een filmproject, een sportweek of een tentoonstelling van alle kinderen. Tevens zijn er meerdere keren per jaar activiteiten zoals bijv. de dag van de Talen. Op deze manier leren de kinderen dat er ook andere culturen zijn die weer andere gewoontes en rituelen kennen dan de onze.
De kinderen van groep 8 gaan aan het eind van het schooljaar samen op kamp. Zo sluiten ze de basisschoolperiode met elkaar feestelijk af.
Ieder jaar gaan alle kinderen op schoolreisje. Dit doen we aan het begin van het jaar in het kader van groepsvorming. Per bouw wordt er gekeken naar een leuke bestemming waar we met de kinderen naar toe kunnen gaan om op een ontspannen manier samen plezier te maken en te spelen.
Ieder jaar organiseert de school met hulp van de ouderraad de koningsspelen. De gemeente Apeldoorn organiseert verspreid over het schooljaar met de hulp van de ouderraad ook allerlei sporttoernooien. Zo doen we bijvoorbeeld mee aan het schoolvoetbaltoernooi voor het basisonderwijs. De scholierencross staat ook op het programma.
Als uw kind jarig is, vieren we dat ook op school. Natuurlijk mag uw kind zijn klasgenootjes trakteren, waarbij wij wel de voorkeur geven aan een gezonde traktatie.
Voor in de pauze ‘s ochtends nemen de kinderen iets te eten en te drinken mee. Wij vragen u vriendelijk geen snoep of koolzuurhoudende dranken mee te geven. Dit geldt ook voor het eten tussen de middag; wij vragen u te zorgen voor een gezonde lunch.
De kinderen krijgen regelmatig werk mee naar huis. Het gaat er ons vooral om dat de kinderen vertrouwd raken met het maken of leren van huiswerk. In de groepen 7 en 8 wordt leerlingen geleerd te plannen met een agenda. Kinderen die gewend zijn aan het regelmatig maken van huiswerk, vinden gemakkelijker hun draai in het voortgezet onderwijs. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen beter presteren als ouders ook voor deze vorm van schoolwerk belangstelling tonen.
Dagelijks doen we ons uiterste best om goed onderwijs te verzorgen en daarbij oog te hebben voor het welzijn van al onze leerlingen. Toch kan het zijn dat ouders/verzorgers niet tevreden zijn. In dat geval vragen we u contact met ons op te nemen, zodat we in een open en eerlijk gesprek kunnen zoeken naar een oplossing.
Vrijwillige ouderbijdrage
KBS De Poort verzorgt regulier onderwijs. Naast dit reguliere onderwijs bieden wij extra activiteiten aan. Bijvoorbeeld schoolvieringen, schoolreisje en vervoer. Voor de financiering van ons brede aanbod van bijzondere en extra activiteiten vragen wij een vrijwillige ouderbijdrage. Het bevoegd gezag en de ouders uit de (deelraad van de) medezeggenschapraad stellen jaarlijks samen de ouderbijdrage vast en bepalen waaraan deze wordt besteed.
De gevraagde ouderbijdrage is vrijwillig. Kunt of wilt u de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen? Dan leidt dit nooit tot uitsluiting van deelname voor uw zoon of dochter. Al onze leerlingen kunnen meedoen aan alle activiteiten die wij aanbieden.
De vrijwillige ouderbijdrage wordt geïnd via “Schoolkassa” dat een onderdeel is van Parnassys, ons schooleigen administratieprogramma. U ontvangt aan het begin van het schooljaar een betaalverzoek van ons die u eenvoudig via IDEAL kunt voldoen. Ook voor andere incidentele ouderbijdragen zal dit betaalsysteem worden gehanteerd.
De vrijwillige ouderbijdrage voor schooljaar 2022-2023 bedraagt € 45,00 per kind (voor het schoolkamp van groep 8 wordt een aanvullende bijdrage gevraagd.) Het gehele bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage komt ten goede aan uw kind(eren).
Het bedrag van € 45,— is uit te splitsen in twee afzonderlijke bedragen:
– € 30,– – voor het schoolreisje incl. busvervoer
– € 15,– ouderbijdrage; dit bedrag wordt gebruikt om allerlei leuke activiteiten voor de leerlingen te kunnen organiseren die op of vanuit school plaatsvinden zoals het sinterklaas- en kerstfeest. Maar ook voor de paaslunch en verschillende sportactiviteiten.
Het bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage is overlegd en goedgekeurd door onze Medezeggenschapsraad (MR). De hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage wordt regelmatig opnieuw vastgesteld.
Jaarlijks legt de ouderraad schriftelijke verantwoording af over de bestedingen.
Ouders met een laag inkomen, die de ouderbijdrage niet kunnen betalen, kunnen zich melden bij Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst. Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst wil ervoor zorgen dat ook de kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder ruim hebben, kunnen meegaan met schoolreisjes, schoolkamp en buitenschoolse activiteiten (sport, dans, creatieve vorming, enzovoort).
Hebt u vragen? Neemt u dan a.u.b. contact op met:
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst
085 047 1714 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur
info@leergeldapeldoornvoorst.nl (voor gezinnen die nog niet ingeschreven staan)
https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst/
Inloopspreekuur: dinsdag 14.00 – 16.00 uur, kelder CODA bibliotheek, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn.
De Poort heeft voor alle leerlingen een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering afgesloten.
Ongevallenverzekering
Op grond van de ongevallenverzekering zijn de leerlingen verzekerd. Deze verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot overlijden of blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen
verzekering van betrokkenen geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade valt niet onder de dekking; als bijvoorbeeld tijdens de gymles een bril door een bal wordt beschadigd, wordt deze niet door school vergoed. De ongevallenverzekering is afgesloten onder de navolgende voorwaarden:
*Indien de daaruit voortvloeiende schade het rechtstreeks gevolg is van de werkzaamheden welke verzekerde uit hoofde van zijn/haar functie verricht.
Deze verzekering is van kracht gedurende de schooltijden evenals tijdens het gaan en komen van de scholen, en wel vanaf een uur voor de aanvang tot een uur na het verlaten van de school. Bovendien is deze verzekering van kracht gedurende excursies, schoolreizen en werkweken, die onder leiding staan van de school. In principe vallen alle door de school geïnitieerde activiteiten onder de dekking van de verzekering.
Indien onverhoopt een leerling een ongeval mocht overkomen, moet dit zo spoedig mogelijk aan de administratie van de school worden medegedeeld. De leerling ontvangt dan een schadeaangifteformulier dat na invulling en ondertekening zo spoedig mogelijk moet worden ingeleverd bij de administratie.
Aansprakelijkheidsverzekering
Voor personeel, vrijwilligers en ouders die aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen heeft de school een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Verzekerd is de aansprakelijkheid voor door derden geleden schade in verband met handelen of nalaten in de verzekerde hoedanigheid, zulks met inachtneming van de in de polis van toepassing verklaarde voorwaarden en rubrieken. Opzet is uitgesloten van de dekking.
Eigendommen van de leerlingen
De school stelt zich niet aansprakelijk voor zoekraken, beschadiging of diefstal van eigendommen van de leerlingen, ook niet uit kluisjes.
Nota bene
Schade die door onrechtmatig handelen van een leerling wordt veroorzaakt, valt onder de eigen verantwoordelijkheid van die leerling (of die van de ouders als de leerling jonger dan 14 jaar is). In geval van schade zal dan aanspraak moeten worden gemaakt op de particuliere verzekering van de betreffende leerling/ouders.
Doorlopende reisverzekering
Deze doorlopende reisverzekering is van toepassing op personeel waaronder stagiaires, vrijwilligers, inleenkrachten en leerlingen en al degenen welke aan schoolse dan wel buitenschoolse met de school min of meer verband houdende activiteiten deelnemen.
Bij de vertrouwenspersoon kunnen kinderen, ouders leerkrachten en medewerkers terecht als ze zich (seksueel) geïntimideerd voelen of als hen fysiek en/of psychisch geweld is aangedaan. Het kan gaan om vervelende uitnodigingen, dubbelzinnige opmerkingen, de manier waarop iemand naar je kijkt, handtastelijkheden of extreme pesterijen. Tevens valt hier discriminatie en extremisme onder. De vertrouwenspersoon bij ons op school is: Lianne Amptmeijer. Bij haar kunnen leerlingen en ouders terecht met zaken die men vertrouwelijk wil bespreken en dat niet direct met de groepsleerkracht of directie willen doen.
Op KBS De Poort bieden we voor- en naschoolse opvang aan in samenwerking met kinderopvang organisatie De Wigwam
Zowel met de peuters van de Wigwam als van peuterspeelzaal Pippeloentje hebben wij een goede verbinding. Zij komen spelen bij ons op school en nemen soms deel aan schoolactiviteiten, zoals Sint Maarten en Pasen. Ook lezen de leerlingen van de bovenbouw regelmatig voor bij de Wigwam.
Op KBS De Poort bieden we voor- en naschoolse opvang aan in samenwerking met kinderopvang organisatie De Wigwam
U kunt gebruik maken van de voor- en naschoolse opvang van bso De Bizons. Bso De Bizons is een onderdeel van k.o.o. De Wigwam waar ook het kinderdagverblijf bij hoort. Kinderopvangorganisatie De Wigwam is gehuisvest tegenover basisschool De Poort. De kinderen worden opgevangen in een huiselijke sfeer, waar ontspanning na een dag hard werken voorop staat. De organisatie vindt het belangrijk dat er dagelijks een frisse neus wordt gehaald. Er zijn o.a. een grote zandbak, skelters, een glijbaan, duikelrek en er kunnen hutten worden gebouwd, maar ook wordt er tikkertje en verstoppertje gespeeld. Ook is er binnen een groot aanbod in activiteiten en materialen. Ook biedt de organisatie opvang aan voor 0-4 jarigen. Het kinderdagverblijf heeft ook een goede doorgaande lijn met de kleutergroep. Het spelenderwijs activiteiten aanbieden met handpop Puk is herkenbaar en een grote beleving voor de kinderen.
Voor zowel bso als kdv kunt u contact opnemen met Alida Boer.
Het adres: Hoofdweg 51, 7371 AE Loenen.
Tel.nr: (055) 88 44 53 02.
De directie bereikt u door te bellen of te mailen: (06) 47 95 93 35 (Alida) of via info@koo-dewigwam.nl
Ons team bestaat uit een locatiedirecteur, leerkrachten, een intern begeleider, een onderwijsassistent, conciërge en een administratieve kracht.
Elke klas heeft 1 of 2 leerkrachten. De leerlingen hebben het meest contact met hun juf of meester. Zij verzorgen de lessen en staan altijd voor hun leerlingen en de ouder(s)/ verzorger(s) klaar. De interne begeleider bewaakt de zorgstructuur van de school en coacht de leerkrachten bij de speciale leerlingenzorg.
Gelukkig worden we regelmatig bijgestaan door behulpzame ouders/verzorgers. Zo helpen zij ons bij tal van activiteiten. Ouders kunnen zelf aangeven bij welke activiteiten zij willen helpen. Deze extra handen maken allerlei extra activiteiten mogelijk. Uw hulp is meer dan welkom!
Bij ons op school geven we studenten van de Pabo (samenwerking met HAN / Hogeschool Arnhem-Nijmegen) en Roc-Aventus de gelegenheid de praktische opdrachten van hun studie uit te voeren. Pabostudenten worden opgeleid tot leerkracht basisonderwijs. De studenten lopen een bepaalde periode mee met een leerkracht. De groepsleerkracht is verantwoordelijk voor wat er in de klas gebeurt.
Vierdejaarsstudenten kunnen bij ons op school een LIO-stage (leerkracht in opleiding) doen. Na een inwerkperiode zullen de studenten zelfstandig voor de klas staan. De studenten zullen hierbij gecoacht worden door de eindverantwoordelijke leerkracht. Wij bieden ook stageplaatsen aan mbo-studenten. Doorgaans volgen zij een opleiding voor klassenassistent of onderwijsassistent aan een ROC.
Bij afwezigheid van een leerkracht proberen wij vervanging te vinden. Om lesuitval te voorkomen maken we gebruik van invalleerkrachten. Driessen HRM beheert de vervangerspool voor de Veluwse Onderwijsgroep. Alle basisscholen van de Veluwse Onderwijsgroep maken gebruik van deze invalpool. Onze school dus ook. We merken dat er een groot spanningsveld is ontstaan tussen de vraag naar geschikte invallers en het aanbod. Het wordt steeds moeilijker om invalleerkrachten te vinden en de schaarste is ook voor onze school merkbaar.
Dit maakt, dat wij bij uitval van een leerkracht niet altijd een invalleerkracht mogen begroeten op school. Vorig schooljaar is onze stichting gestart met een wervingsactie om nieuwe invalleerkrachten te vinden en te binden aan onze Stichting. Deze nieuwe invalleerkrachten zijn inmiddels veelal al weer doorgestroomd naar een reguliere baan. De problematiek is daarom nog niet opgelost. De korte termijn geeft ons vier opties:
Bij ons staat voorop dat we rust en structuur zo veel mogelijk proberen te waarborgen.
In een sterk veranderende maatschappij worden er steeds wisselende eisen gesteld aan het onderwijzend personeel. Om de veranderingen op maatschappelijk, pedagogisch en onderwijskundig gebied bij te houden, worden de leerkrachten regelmatig geschoold. Meestal doen we dit in teamverband, maar het komt ook voor dat een individuele leerkracht zich ontwikkelt op een bepaald gebied.
Klik hier voor een overzicht van onze medewerkers.
Wij stimuleren kinderen hun talenten te ontplooien door ze in een veilige omgeving uitdagend onderwijs te geven. Om in te spelen op de ontwikkeling volgen wij de vorderingen van onze kinderen nauwgezet. De ontwikkeling van kleuters wordt bijgehouden door observaties vast te leggen en in te voeren in het digitale leerlingvolgsysteem. Alle ontwikkelingsaspecten van de kleuter worden in dit systeem genoemd; zo is de voortgang goed te volgen.
Als alles verloopt zoals we verwachten zal uw zoon/dochter na groep 8 zijn/haar schoolloopbaan vervolgen in het voortgezet onderwijs. In de loop van het schooljaar zal de leerkracht van groep 8 een advies geven. Dit advies is gebaseerd op observaties, cijfers, de scores van het Cito, het leerlingvolgsysteem en overleg met collega’s. Bij het formuleren van het advies wordt ook gekeken naar de mate waarop de leerling gemotiveerd is, een goede werkhouding heeft, hoe een leerling kan samenwerken en zich kan handhaven in een grotere scholengemeenschap. Nadat dit besproken is met de ouders geeft de school uiterlijk 1 maart het advies van de leerkracht door aan het voortgezet onderwijs (VO).
Daarnaast doen de leerlingen van groep 8 in april mee aan de Cito-eindtoets. De resultaten daarvan zijn in mei bekend. Als een leerling de Cito-eindtoets beter maakt dan verwacht, moet de basisschool het schooladvies heroverwegen, in overleg met de ouders. Dat kan leiden tot een wijziging in het schooladvies, maar er kan ook beslist worden dat wordt afgeweken van het resultaat van de eindtoets. Soms maken leerlingen de eindtoets minder goed dan verwacht. In dat geval mag de basisschool het schooladvies niet aanpassen.
Voor meer informatie over de Centrale Eindtoets zie www.centraleeindtoetspo.nl. In het geval van een gewijzigd advies, geeft de basisschool dit ook door aan het VO.
De school zal u op de hoogte houden van open dagen van alle middelbare scholen in Apeldoorn en omgeving.
Onze school heeft een belangrijke taak bij de aanpak van leesproblemen en dyslexie. Dyslexie is een stoornis die wordt gekenmerkt door problemen in de automatisering van het lezen en/of spellen. Wij gebruiken op onze school een dyslexieprotocol, bestaande uit een stappenplan voor elke groep. Daarin is vastgelegd dat op meerdere momenten in het schooljaar onderzoek wordt gedaan naar de leesvorderingen. Bij kleuters gaat het daarbij om de voorbereidende taal- en leesontwikkeling. In groep 3 is dat het aanvankelijk lezen en voor de volgende groepen het technisch en begrijpend lezen. Dit protocol helpt de leerkracht om vroegtijdig leesproblemen te onderkennen en het geeft ook advisering over leeshulp. Daarmee kan een groot deel van de leesproblemen meestal worden verholpen. Een dyslexieverklaring mogen wij zelf nooit geven, dat kan alleen op grond van specialistisch onderzoek. De intern begeleider kan u hierover informeren.
Wij stimuleren kinderen hun talenten te ontplooien door ze in een veilige omgeving uitdagend onderwijs te geven. Om in te spelen op de ontwikkeling volgen wij de vorderingen van onze kinderen nauwgezet. De ontwikkeling van kleuters wordt bijgehouden door observaties vast te leggen en in te voeren in het digitale leerlingvolgsysteem. Alle ontwikkelingsaspecten van de kleuter worden in dit systeem genoemd; zo is de voortgang goed te volgen.
Vanaf groep 3 houden wij de ontwikkeling bij via methodegebonden en citotoetsen. Op een aantal vaste momenten in het jaar worden alle kinderen getoetst op het gebied van taal, lezen en rekenen. Resultaten worden digitaal vastgelegd in het leerlingvolgsysteem (LVS) , zodat een goed overzicht van de voortgang van de leerling ontstaat. Daarnaast kunnen de resultaten van de individuele kinderen vergeleken worden met het gemiddelde van de groep. Het LVS gebruiken wij ook in onze kwaliteitszorg.
Van ieder kind wordt een leerlingdossier bijgehouden. Hierin staan onder andere gegevens van het aanmeldingsformulier, de toets- en rapportgegevens van de verschillende leerjaren, gegevens over speciale onderzoeken en verslagen van gesprekken met ouders. De groepsleerkracht beheert de leerlingendossiers. Regelmatig bespreken alle leerkrachten met de intern begeleider de vorderingen van de leerlingen.
Op basis van deze bespreking wordt besloten welke leerlingen op welke wijze extra aandacht nodig hebben. Ouders worden van deze speciale aandacht en zorg altijd op de hoogte gebracht. Ouders kunnen ook zelf een gesprek met de intern begeleider aanvragen. Doorgaans kunnen kinderen zich in acht jaar de leerstof eigen maken. Omdat niet ieder kind zich hetzelfde ontwikkelt, kan dit ook korter of langer duren.
Het kan voorkomen dat een kind bij de overgang van oudste kleuter naar groep 3 op grond van het ontwikkelingsbeeld beter nog een jaar in groep 2 kan blijven. Wij spreken dan over een jaar kleutergroepverlenging. Ook in latere leerjaren kan soms blijken dat een kind geen goede aansluiting heeft bij de leerstof of het ontwikkelingsniveau van zijn/haar groep. Het kan dan beter zijn voor een kind het leerjaar te verlengen. Dit betekent overigens niet dat de volledige leerstof zonder meer opnieuw wordt aangeboden. Er wordt gekeken naar de behoefte van het kind.
In bepaalde gevallen kan ook besloten worden om het kind een jaar te laten overslaan. Dit is van toepassing als een kind de leerstof en het ontwikkelingsniveau van de klas waarin het zit, is ontgroeid. Ons streven is dat ieder kind een ononderbroken ontwikkeling doormaakt. Door middel van adaptief onderwijs willen wij meer en meer rekening kunnen houden met de verschillen tussen kinderen.
Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, moeten die zoveel mogelijk krijgen in het reguliere onderwijs. Dat is het uitgangspunt van de Wet passend onderwijs.
Door deze wet zijn scholen verantwoordelijk voor het bieden van een passende onderwijsplek aan ieder kind. Onze school werkt samen met andere scholen in de regio en scholen voor speciaal onderwijs zodat we samen alle leerlingen passend onderwijs kunnen geven. Wanneer extra ondersteuning aan de orde is, zal de leerkracht dit altijd met u als ouder, onze intern begeleider en de gedragswetenschapper van de school overleggen. Verder kunnen wij overleggen met de schoolmaatschappelijk werker en de jeugdverpleegkundige die vanuit het CJG aan onze school verbonden zijn. In ons Schoolondersteuningsplan (SOP) hebben wij omschreven welke extra ondersteuning wij aanbieden.
Als blijkt dat kinderen niet in het reguliere onderwijs terecht kunnen, kunnen zij in het speciaal basisonderwijs geplaatst worden. Onze school werkt nauw samen met SBO De Vorm (www.sbodevorm.nl), de school voor katholiek speciaal basisonderwijs van de Veluwse Onderwijsgroep.
Meer informatie over passend onderwijs in onze gemeente is te vinden op: www.swvapeldoornpo.nl
Sommige jongeren of kinderen hebben extra hulp nodig. Om hen goed te helpen, is een soepele samenwerking nodig tussen alle leerkrachten, hulpverleners en instanties. De Verwijsindex Gelderland zorgt daarvoor. De Verwijsindex is een systeem waarin hulpverleners en andere professionals de persoonsgegevens registreren van jongeren (tot 23 jaar) waarover zij zich zorgen maken. Deze registratie bevat geen inhoudelijke informatie. Met het afgeven van een signaal in de verwijsindex, wordt het netwerk rondom een kind/jongere in beeld gebracht. Het zorgt ervoor dat de hulpverleners elkaar snel weten te vinden. Meer informatie: http://www.multisignaal.nl/gelderland-foodvalley/.
Pesten komt helaas op iedere school voor. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen met groepsvorming en Kanjertraining toch de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. We hanteren hierbij het kanjerprotocol:
Het oversteken van de Hoofdweg bij onze school wordt begeleid door ouders. Deze ouders zetten, als brigadier, de kinderen over. Dit gebeurt vanaf een kwartier voordat de school begint. Om alles veilig te laten verlopen dienen ouders en kinderen vanaf de oversteekplaats naar de school en terug te lopen. De auto’s dienen veilig geparkeerd te zijn, zodat voldoende zicht ontstaat voor de kinderen en de brigadiers. Veel ouders brengen en halen hun kinderen per auto naar en van school. Wij verzoeken u om bij het laten in- en uitstappen van deze kinderen goed te letten op de veiligheid van die kinderen én die van de andere kinderen.
De kinderen worden bij het hek opgehaald door de ouders/ verzorgers. Het is een goede gewoonte om even aan de desbetreffende leerkracht te melden wanneer uw kind door iemand anders wordt opgehaald. Op onze school hebben we leerkrachten die bedrijfshulpverlener (bhv’er) zijn. Deze mensen houden bij welke ongelukjes er gebeuren op school, verrichten Eerste Hulp Bij Ongelukken en zorgen voor brand- en calamiteitenoefeningen zodat kinderen weten wat ze moeten doen wanneer er een serieuze calamiteit ontstaat.
Een schoolklimaat dat zich kenmerkt door veiligheid, acceptatie, respect en vertrouwen is een voorwaarde voor alle leerlingen en medewerkers om optimale leer- en werkprestaties te kunnen leveren. Goede relaties en duidelijke afspraken zijn daarbij van belang. In het Schoolveiligheidsplan is een gedragscode opgenomen, waarin is vastgelegd hoe we met elkaar omgaan. Voortvloeiend uit de gedragscode kunnen scholen hun eigen school – en huisregels opstellen. Het bewust naleven van deze regels zal leiden tot een veilig, werkbaar en prettig schoolklimaat voor iedereen. Het volledige schoolveiligheidsplan is op school aanwezig.
Een sociaal-veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor een kind om zich te ontwikkelen en te kunnen leren. Wij besteden daar veel aandacht aan op verschillende manieren:
Onze school maakt deel uit van De Veluwse Onderwijsgroep. Bij de Veluwse Onderwijsgroep staat de veiligheid en ook de privacy van onze leerlingen, ouders en medewerkers voorop. Een ieder heeft recht op privacy. Tegelijkertijd hebben wij persoonsgegevens nodig voor ons onderwijs en delen wij privacygevoelige informatie in het belang van onze leerlingen.
In deze privacyverklaring staat beschreven welke verwerkingen van persoonsgegevens binnen de Veluwse Onderwijsgroep plaatsvinden. Daarnaast zijn de processen waarbij persoonsgegevens worden verwerkt beschreven, én is aangegeven waarom die worden uitgevoerd, welke persoonsgegevens worden verwerkt en aan wie die gegevens worden verstrekt.
In de privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), is een informatieplicht opgenomen voor de verwerkingsverantwoordelijke (degene die de persoonsgegevens verwerkt):
‘De verwerkingsverantwoordelijke neemt passende maatregelen opdat de betrokkene de informatie en communicatie in verband met de verwerking in een beknopte, transparante, begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke vorm en in duidelijke en eenvoudige taal ontvangt, in het bijzonder wanneer de informatie specifiek voor een kind bestemd is.’
Dit document is één van de manieren waarop de Veluwse Onderwijsgroep aan haar informatieplicht voor haar leerlingen en hun ouders wil voldoen.
Hoofdluis is op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen een algemeen verschijnsel, dat meer als hinderlijk dan als schadelijk kan worden beschouwd. Op school is een draaiboek van de GGD hoe in voorkomende gevallen te handelen. Omdat deze bestrijding echter veel werk en kosten met zich meebrengt (denkt u maar, naast de behandeling met speciale shampoos, aan het reinigen van de kleding, vloerkleden, autobekleding, dekbedden en dergelijke) is het zeer belangrijk dat u ons direct meldt dat u hoofdluis heeft aangetroffen. Hierdoor is een epidemie in de kiem te smoren. Bij twijfel kunt u natuurlijk contact opnemen met de werkgroep coördinator:
Debby Gort (06) 15583637
Een groep ouders controleert na elke vakantie alle kinderen op hoofdluis. Als er hoofdluis is geconstateerd bij uw kind dan wordt er contact met u opgenomen door een leerkracht, zodat u zo snel mogelijk actie kunt ondernemen voordat het zich verder uitbreidt. Iedere leerling heeft een luizenzak.
04UV De Poort Schoolondersteuningsprofiel versie jan 2020 (2)
Op onze scholen proberen wij op tal van manieren onze kwaliteit te bewaken en te vergroten. Kwaliteit valt of staat met de vaardigheden van onze leerkrachten. Zij zijn de belangrijkste factor als het erom gaat onze doelen te bereiken. Om de kwaliteit van onze leerkrachten te kunnen vergroten en waarborgen maken wij gebruik van didactische beeldcoaching, een krachtig kwaliteitsinstrument. Maar wat is het en hoe zetten wij het in? Lees daar meer over in ons protocol Informatie beeldoaching.
In dit gedeelte vindt u informatie over onze externe contacten. Klik in het menu links voor meer informatie.
Voor vragen over het onderwijs kunt u terecht bij de inspectie via het telefoonnummer: 0800 8051. Informatie vindt u ook op het internet: www.onderwijsinspectie.nl
Opgroeien in Apeldoorn is leuk, veilig en gezond!
In Apeldoorn is er passende hulp, ondersteuning en zorg voor elk kind. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor uw gezin.
Het CJG voor uw vragen over opvoeden en opgroeien
In Apeldoorn zijn vier Centra voor Jeugd en Gezin waar u terecht kunt met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Zo is er altijd eentje in de buurt. U kunt er binnenlopen voor vragen en informatie. U kunt ook bellen met uw vragen. De professionals die in het CJG werken bieden hulp op maat of helpen bij het zoeken naar de juiste instanties die u en uw kind verder kunnen helpen.
De medewerkers van het CJG zijn ook regelmatig bij uw kind op school. Op sommige scholen heeft de jeugdverpleegkundige een inloopspreekuur. De doktersassistente van het CJG kan leuke gezondheidslessen geven op verzoek van de school.
De gezondheid van uw kind volgen
Het CJG volgt de groei en ontwikkeling van uw kind. Vanaf de geboorte van uw kind bent u op het consultatiebureau geweest bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Uw eigen jeugdverpleegkundige nodigt uw kind ook in de basisschoolperiode een aantal keren uit op het CJG.
Dat gebeurt in het jaar dat uw kind 5 jaar is. Bij de uitnodiging krijgt u een aantal vragenlijsten toegestuurd om thuis alvast (digitaal via Mijn Kind dossier) in te vullen. De jeugdverpleegkundige meet en weegt uw kind en bespreekt de groei, ontwikkeling en gezondheid. Ook wordt er een ogentest en gehoortest gedaan. U kunt uw vragen stellen en eventuele zorgen over groei of ontwikkeling delen. Eventueel maken we nog een extra afspraak met u / uw kind met de jeugdverpleegkundige, jeugdarts of logopediste van het CJG.
Ook rond de tijd dat uw kind 11 jaar is krijgt u een uitnodiging om samen met uw kind naar het CJG te komen. We meten en wegen uw kind. Ook tijdens dit onderzoek nemen we de tijd om uw vragen te stellen of eventueel uw zorgen te delen. We bespreken samen de veranderingen van uw kind in de (komende) puberteit.
Vaccinaties
Als uw kind 9 jaar oud is krijgt u een uitnodiging van het RIVM voor vaccinaties tegen BMR/DTP. Op 10 jarige leeftijd krijgt u de uitnodiging voor de HPV vaccinatie. Daarvoor heeft uw kind twee keer een prik nodig. Het CJG geeft de vaccinaties. Meer informatie kunt u vinden op: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinatieschema-infographic
Kernteam
Maakt u of de leerkracht van uw kind zich zorgen over uw kind? Vraag dan gerust via de IB-er van
school advies aan het kernteam. In dit kernteam zitten verschillende professionals, waaronder ook de jeugdverpleegkundige. Zij kijken op een aantal verschillende vlakken met u/ uw kind mee. Samen kunnen jullie bespreken en bekijken wat er eventueel nodig is aan advies, hulp, ondersteuning of zorg.
Contact met het CJG?
* info@cjgapeldoorn.nl
(055) 357 88 75 (dagelijks van 8.30-17.00 uur)
www.cjgapeldoorn.nl
www.facebook.com/CJGapeldoorn
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst wil ervoor zorgen dat ook de kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder ruim hebben, kunnen meegaan met schoolreisjes, schoolkamp en buitenschoolse activiteiten (sport, dans, creatieve vorming, enzovoort).
Stichting Leergeld helpt gezinnen uit Apeldoorn en Voorst als het inkomen van de ouder(s) onder de 120% van het bijstandsniveau ligt en als het gaat om schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Ook als u inkomen hoger is en bijzondere kosten heeft (bv schulden) is het zeker de moeite waard contact op te nemen met ons.
De maximale vergoeding voor basisonderwijs is € 125,- per kind per schooljaar. Stichting Leergeld vergoedt:
Wil je meer weten? Neem dan contact op met Stichting Leergeld
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst
Postbus 10081
7301 GB APELDOORN
085 047 1747 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur
info@leergeldapeldoornvoorst.nl (voor gezinnen die nog niet ingeschreven staan)
https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst/
Inloopspreekuur: dinsdag 14.00 – 15.00 uur, kelder CODA bibliotheek, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn.
Uw aanvragen kunt u indienen bij https://www.leergeld.nl/apeldoornvoorst/.
Denkt u aan het tijdig inleveren van uw facturen? U kunt deze indienen tot uiterlijk 1 maand na factuurdatum met als bijlage uw recente inkomensgegevens.
Het school maatschappelijk werk werkt nauw samen met het schoolteam, de aan school gekoppelde schoolmaatschappelijk werker denkt mee over het welbevinden van de kinderen op de school.
Wanneer u zich als ouder/verzorger zorgen maakt over uw kind, kunt u daar altijd over praten met iemand op school. Natuurlijk met de leerkracht of de intern begeleider, maar u kunt ook in gesprek gaan met de schoolmaatschappelijk werker.
Bijvoorbeeld wanneer u vragen heeft over de opvoeding en/of ontwikkeling van uw kind, zijn gedrag (bv lusteloos/ overactief/ moeite met contacten met andere kinderen/ wordt gepest). Ook kunt u bij het SMW terecht met vragen over sport- en culturele activiteiten, financiën, echtscheiding, en activiteiten in de wijk.
Daarbij kunt u denken aan lichte en kortdurende ondersteuning thuis in de vorm van gesprekken met ouders/ verzorgers en/ of kind. En we kunnen samen met u kijken wat er eventueel nog meer nodig is. We werken daarin nauw samen met het schoolteam en andere partijen die ook bij school betrokken zijn (SWV, CJG, jeugdverpleegkundigen).
U kunt ons bereiken via 088-784 6464 (vraag naar het school maatschappelijk werk).
Of mail naar SMW-Apeldoorn@stimenz.nl.
Geef daarbij aub aan op welke school uw kind zit. Dan komt uw vraag bij de juiste persoon terecht.
Stimenz Home Start voor ouders met tenminste één kind in de leeftijd van -0 t/m 6 jaar al ruim 22 jaar actief in de gemeente Apeldoorn.
Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders met opvoedvragen. Als ouder geeft u zelf aan op welke gebieden u steun wenst. Uw vraag staat centraal. Stimenz Home-Start bestaat uit een team van vrijwilligers, zij bieden ondersteuning vanuit de ervaringen van hun eigen ouderschap.
U kunt Home-Start inschakelen wanneer u zich bijvoorbeeld onzeker voelt over het opvoeden. Ook is het mogelijk dat wij helpen uw zelfvertrouwen te vergroten en/of uw sociale relaties/netwerk te versterken en meer structuur te krijgen. Wij kunnen u ook steun bieden bij het gebruikmaken van verschillende diensten, voorzieningen en regelingen. Deze ondersteuning is gratis.
Wat kun u verwachten?
Hoe kun u ons bereiken?
Door de intern begeleider van school contact te laten opnemen met een van de coördinatoren.
U mag ons uiteraard ook rechtstreeks bellen, whatsappen, mailen met een vraag om ondersteuning:
Marion Wolbers Petra Tromp
06 54 98 58 92 06 25 00 97 30
m.wolbers@stimenz.nl p.tromp@stimenz.nl
Of met hoofdkantoor: 088 784 64 64
www.stimenz.nl/home-start
Binnen enkele dagen wordt u gebeld door de desbetreffende coördinator voor een kennismakingsbezoek
Het Advies Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is per 1 januari 2015 opgegaan in een nieuwe organisatie: advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling ‘Veilig Thuis’. De school kan in geval van zorg over een kind of de thuissituatie bij dit meldpunt advies vragen. Bij zeer ernstige zorg over een leerling kan overgegaan worden tot melding. Meer informatie: www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl
De logopedische screening is een onderzoek naar de spraak- en taalontwikkeling van 5-jarigen door de logopedist van de GGD Gelre-IJssel. Ouders én leerkrachten ontvangen een korte vragenlijst over de spraak en de taal van hun kind. De logopedist beoordeelt deze vragenlijsten en bepaalt welke leerlingen op grond van de antwoorden voor een logopedische screening gezien gaan worden. Als een kind niet gescreend hoeft te worden, dan krijgen de ouders daarover bericht. Wanneer een screening wel nodig is, dan gebeurt dit op school. De ouders zijn hierbij niet aanwezig. Uiteraard krijgen de ouders schriftelijk bericht van de uitkomst van de screening. Na de screening kan het nodig zijn een kind voor een nader onder zoek of een controle terug te zien. Sommige leerlingen zullen voor een uitgebreid onderzoek en eventuele behandeling verwezen worden naar een vrijgevestigde logopedist. Behandeling op school is mogelijk. De leerkracht en de intern begeleider worden – met toestemming van de ouder(s) – van de bevindingen van de logopedist op de hoogte gesteld.
Opvoeden gebeurt thuis, maar ook op school. Een groot gedeelte van de dag brengt uw kind door op school. Het is in het belang van het kind dat ouder en school elkaar ondersteunen in de opvoeding en informeren over het welzijn van het kind. Een regelmatig contact is daarvoor noodzakelijk. U bent altijd welkom om te komen praten over uw kind. Dit kan voor of na schooltijd. Als u wat langer wilt praten, kunt u een afspraak maken. Mochten wij u willen spreken, dan zullen we u uitnodigen voor een gesprek.
Aan het begin van het schooljaar krijgt u een jaarkalender. Hierin staat precies welke activiteiten u wanneer kunt verwachten. Op die manier kunt u al vroeg rekening houden met wat komen gaat. U kunt de jaarkalender zelf up-to-date houden met de informatie uit de nieuwsbrief. De data uit onze nieuwsbrieven zijn leidend.
Iedere maand verschijnt een nieuwsbrief die alle ouders via de Parro ontvangen. Hierin staat allerlei belangrijke en praktische informatie die van toepassing is op de daaropvolgende weken. U kunt de nieuwsbrief ook vinden op onze website.
De leerkrachten werken met het administratieve programma Parnassys. Middels het ouderportaal kunt u de administratieve- gegevens inzien. Een onderdeel van het ouderportaal is Parro. Parro is een app die u kunt downloaden op uw mobiele telefoon of tablet. Door informatie via deze app te delen, verloopt de communicatie en informatievoorziening tussen de leerkracht(en) en u sneller en gerichter. U blijft daarmee gemakkelijk op de hoogte van nieuwtjes en activiteiten voorzien van foto’s in een afgeschermde omgeving. Belangrijke en/of persoonlijke/inhoudelijke mededelingen doen wij niet via Parro, hiervoor blijven wij het telefonische of persoonlijke gesprek hanteren.
Om Parro te gebruiken, downloadt u in de app- of playstore de Parro app en kunt u zich aanmelden.
Zonder een smartphone kunt u ook mededelingen, berichten en agenda-items ontvangen, mits u een Parro account heeft. Die kunt u aanmaken via de Parro webapp op https://talk.parro.com. Daar kunt u dan voortaan inloggen om berichten te lezen. Als u een mededeling gemist heeft, krijgt u automatisch een e-mail ter herinnering.
Omdat wij zijn overgegaan op Parro, plaatsen wij geen nieuws uit de groepen meer op de website. De berichten via Parro zijn sneller, actueler en kunnen voorzien worden van een foto.
Voor de leerkrachten werkt het makkelijk en snel om een berichtje of oproepje voor hulp te sturen via de Parro app.
Wij zullen agenda gegevens doorgeven via de nieuwsbrief o de Parro app.
Via onze website blijft u op de hoogte van de laatste informatie over alles wat er op onze school gebeurt. Ook de nieuwsbrief wordt op de site geplaatst.
U kunt ons ook volgen op Facebook: www.facebook.com/kbsdepoort.nl. Hierop publiceren we regelmatig korte nieuwtjes, waarvan u dan als eerste op de hoogte bent.
Het schooljaar starten wij met ouder-startgesprekken in september voor alle ouder(s)/verzorger(s). Wij hopen hiermee nog meer op individueel niveau met u te kunnen afstemmen waar u behoefte aan heeft het komende schooljaar m.b.t. zaken als communicatie en ook helder te zijn over wat wij als school kunnen bieden. Bij de start van het schooljaar ontvangen alle ouders ook een handout met daarin specifieke groepsinformatie.
Het rapport geeft een duidelijk beeld van de vorderingen van uw kind, toch kan het zijn dat u nog vragen heeft. In het school jaar worden twee tienminutengesprekken gehouden. Het eerste gesprek vindt plaats in november. Het tweede gesprek vindt plaats naar aanleiding van het eerste rapport in februari/ maart. In het tienminutengesprek bespreken we het welzijn en de vorderingen van uw kind. Meestal kan dit in tien minuten, mochten we meer tijd nodig hebben, dan maken we een vervolgafspraak. Aan het einde van het schooljaar kunt u eventueel een derde gesprek aanvragen.
1e gesprek november: facultatief
2e gesprek: februari / maart
juni: facultatief
De gesprekscyclus voor de groepen 7 en 8 wijken af i.v.m. adviseringstraject PO/VO.
Als uw kind voor het eerst naar school gaat, krijgt u een informatieboekje mee speciaal voor groep 1-2. Verder ontvangen alle ouders aan het begin van het school jaar een handout met daarin informatie over de groep van hun kind.
Uw kind ontvangt twee keer per jaar een rapport. De data vindt u op de jaarkalender.
Een aantal keren per jaar nodigen we u uit om de schriften en werkboeken van uw kind te bekijken. Op die manier kunt u zien welke vorderingen uw kind maakt en waar op school aandacht aan wordt besteed.
Wij vinden het belangrijk en noodzakelijk om de resultaten van elke leerling te kunnen verantwoorden. Los van de vaste momenten om ouders uit te nodigen, bestaat er een wederzijdse verantwoordelijkheid om proactief te spreken met elkaar en vanuit deze gesprekken te kijken of de gezamenlijke kennis over de leerlingen leidt tot verbeteringen.
De ouderraad werkt mee aan het organiseren van activiteiten binnen en buiten de school, zoals het sinterklaasfeest, kerstfeest, carnaval, de paasbrunch en de schoolreis.
In de medezeggenschapsraad zijn de ouders en het personeel vertegenwoordigd. Leden van de raad worden voor drie jaar benoemd. De medezeggenschapsraad praat mee, geeft advies en beslist mee over zaken die de school aangaan zoals arbo en veiligheid, schoolbeleid en de formatie. De vergaderingen zijn openbaar. Indien u dit van tevoren aangeeft bij de voorzitter, bent u daar van harte welkom. De medezeggenschapsraad is ook vertegenwoordigd in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Hierin zijn alle scholen binnen de stichting vertegenwoordigd.
Onze school doet er alles aan om zorgvuldig en gepast om te gaan met de privacy van kinderen. Omdat het prettig is dat er met ieders specifieke voorkeuren rekening gehouden wordt, en dit tegenwoordig zelfs wettelijk verplicht is.
Op verschillende manieren informeren we nieuwe en huidige ouders over het onderwijs op onze school, dit doen we o.a. door middel van het maken van foto’s en video’s. Deze opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens activiteiten, schoolreisjes en lessen. Ook uw zoon/dochter kan op deze foto’s (en soms in video’s) te zien zijn. We gaan zorgvuldig om met foto’s en video’s. Wij vinden het belangrijk om uw toestemming te vragen. Zonder uw toestemming publiceren wij geen beeldmateriaal van uw kind. Als ouder heb je het recht om aan te geven of je kind op de foto mag of niet en waar die foto’s geplaatst mogen worden. Zo kun je in Parro bijvoorbeeld aangeven dat foto’s van uw kind niet op Facebook mogen staan, maar wel via Parro gedeeld mogen worden. In Parro staat geregistreerd wat u in een eerder stadium heeft aangegeven aan privacy-voorkeuren voor uw kind(eren). In de eerste periode van het nieuwe schooljaar (de exacte datum wordt gecommuniceerd in de nieuwsbrief van de school) kunt u, indien gewenst, via Parro de privacy voorkeuren voor uw kind(eren) wijzigen. Hoe je dit doet? Ga naar het vierde tabblad “Instellingen”. Tik op Privacy-voorkeuren. Geef per kind aan wat de voorkeuren zijn, via het potlood achter het kind. Daarna is het wijzigen van de privacy voorkeuren enkel mogelijk middels een “toestemmingsformulier privacy voorkeuren” dat op school verkrijgbaar is. U mag dus altijd terugkomen op de door u gegeven toestemming.
Uw toestemming geldt alleen voor foto’s en video’s die door ons, of in onze opdracht worden gemaakt. Het kan voorkomen dat ouders zelf foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. Wij hebben daar geen invloed op, maar we willen ouders vragen om terughoudend te zijn bij het plaatsen van foto’s en video’s op internet.
In en rondom onze school worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Dit soort momenten worden regelmatig vastgelegd op foto of film als aandenken voor later. Ook zijn veel mensen actief op social media (Instagram, Facebook, Twitter etc.). Op deze kanalen wordt veel beeldmateriaal geplaatst. De ene persoon vindt dit geen probleem en de ander is hier op tegen. Zeker als het om je kind gaat, kan het op deze manier in beeld brengen of zien van hem/haar zeer gevoelig liggen. Ieder heeft recht op zijn eigen privacy.
KBS De Poort vraagt alle ouder(s)/verzorger(s) daarom om zeer zorgvuldig om te gaan met foto- en filmmateriaal dat gemaakt is in en om onze school en bij schoolactiviteiten. Wilt u daarbij de volgende regels in acht nemen:
Op deze wijze waarborgen we een veilige omgeving voor iedereen.
In een huwelijk wordt het ouderlijk gezag door beide ouders uitgeoefend. Na ontbinding van een huwelijk blijven beide ouders met het ouderlijk gezag belast, tenzij de rechter anders heeft besloten. Het Burgerlijk Wetboek geeft in boek 1, titel 15 en artikel 377c aan dat de school de verantwoordelijkheid heeft beide ouders op eenzelfde manier van informatie te voorzien.
Volgens de wet is de verzorgende ouder verplicht de andere ouder op de hoogte te stellen van belangrijke zaken die hun kinderen betreft, dus ook de schoolontwikkeling. Overwegende dat de school de plicht heeft erop toe te zien dat ook ouders die gescheiden zijn, beiden recht hebben op informatie over de kinderen hanteren we onderstaande gedragslijn:
Vanuit ons vierjarig schoolplan stellen wij elk schooljaar een jaarplan op. Wij nemen u graag even mee in een aantal ontwikkelingen die opgenomen zijn in het jaarplan van dit schooljaar.
Ieder schooljaar staat centraal
De eerste weken van het schooljaar staan altijd extra in het teken van groepsvorming en de Kanjertraining. Het gehele schooljaar besteden we aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling, de groepsdynamiek en het welbevinden van de kinderen. We herhalen onze Kanjerregels en doen veel groepsopdrachten. We leren elkaar te vertrouwen, te helpen en respect voor elkaar te hebben. Ook dit schooljaar zullen een aantal leerkrachten een vervolgtraining van de Kanjertraining volgen.
Werken in expertgroepen
Het team van de Poort werkt in expertgroepen aan de ontwikkeling van het onderwijs op onze school. Zo heeft ieder teamlid een belangrijke en actieve rol bij het steeds een beetje beter maken van ons onderwijs voor onze leerlingen. Vorig schooljaar zijn de expertgroepen gestart en dit schooljaar blijven we daar zeker mee verder werken. Er zijn 4 expertgroepen, namelijk expertgroep onderbouw, bovenbouw, rekenen en begrijpend lezen.
Rekenonderwijs
Vorig schooljaar hebben alle leerkrachten de training “Met sprongen vooruit” afgerond en zijn de bijbehorende materialen aangeschaft. In elke klas staat een kast met vrolijk, gekleurde laatjes. In een laatje zit een rekenspel passend bij de leerlijnen van dat leerjaar. Middels deze rekenspellen zijn de leerlingen spelenderwijs met het rekenonderwijs bezig. De spellen zijn goed te koppelen aan onze rekenmethode Pluspunt 4. Sinds dit schooljaar werken alle groepen met deze methode. De expertgroep rekenen en een externe rekenspecialist zullen samen met het team een verdiepende slag gaan maken in ons rekenonderwijs.
Begrijpend lezen
De expertgroep begrijpend lezen heeft afgelopen schooljaar onderzoek gedaan naar onze huidige werkwijze en onze wensen. Het team is zich nu aan het verdiepen in de diverse lesmethodes (begrijpend lezen) en betrekken daar ook de leerlingen bij. Gedurende dit schooljaar zal er een keuze gemaakt worden voor een nieuwe lesmethode passend bij onze visie op begrijpend lezen.
Buitenonderwijs
Zoals u geregeld hoort en ook ziet, geven wij graag buiten les. Dit schooljaar ronden wij onze teamtraining gericht op het geven van buitenonderwijs bij de vakken taal en rekenen af. Hoe kunnen we bewegend en spelend leren koppelen aan deze vakken. Het streven is dat we elke dag even naar buiten gaan voor onderwijs. Buitenonderwijs heeft bij ons een structureel karakter.
Cultuureducatie
Beide basisscholen in Loenen hebben vanuit Cultuur met Kwaliteit een 4-jarige subsidie ontvangen om samen cultuureducatie een stevige plek in het onderwijsprogramma te kunnen geven. Dit doen wij in samenwerking met muziekvereniging OLTO en onder begeleiding van Cultuurwijzer Apeldoorn. Afgelopen schooljaar hebben we ons gericht op het vakgebied muziek en dat zetten we dit schooljaar nog even voort. Vanaf november zal er een gezamenlijk leerorkest zijn voor de leerlingen, die dat willen, uit de groepen 5 en 6. Groep 7 en 8 zal later dit schooljaar volgen.
Wij hopen u zo een inkijkje te hebben gegeven in een aantal van onze speerpunten uit het jaarplan.
We betrekken kinderen actief bij ons onderwijs en de verwerking daarvan door de inzet van activerende werkvormen. Dit heeft invloed op de betrokkenheid en de interesse van de leerlingen tijdens de lessen. Samenwerkend leren is daarbij een belangrijk onderdeel.
Het schoolteam gaat een verdiepingsslag maken op het aanbod voor cognitief getalenteerde leerling. De werkwijze compacten en verrijken wordt geoptimaliseerd middels het opstellen van een doorgaande lijn. Het team wordt begeleid door de interne specialisten van de Veluwse Onderwijsgroep.
Op onze school hebben wij een leerlingenraad. Elke klas heeft een vertegenwoordiger die deelneemt aan de leerlingenraad en namens klas meepraat over diverse zaken op onze school. Dit schooljaar willen we de organisatie en de bijeenkomsten van de leerlingenraad een structureler karakter geven.
Komend jaar gaan wij verder met de ontwikkeling eigenaarschap vergroten bij leerlingen. Wij streven erna om leerlingen meer verantwoordelijkheid te laten nemen binnen hun eigen leerproces door hen eigen keuzes te laten maken in de leerstof op basis van doelen en verwachtingen. We willen het onderwijs zo betekenisvol mogelijk maken, zodat de leerlingen meer betrokken en gemotiveerd zijn. Dit doen we o.a. door onderzoeksvragen en de koppeling met de dagelijkse praktijk. En we geven feedback aan leerlingen die een op groei gerichte mindset stimuleert.
In het kader van Passend Onderwijs schenken wij expliciet aandacht aan opbrengst gericht werken. Leerkrachten brengen op basis van een diepte analyse van de resultaten en een groepsbespreking de onderwijsbehoefte van elke leerling in kaart. Op basis van deze gegevens wordt een groepsplan gemaakt. In dit groepsplan wordt duidelijk hoe wij tegemoet komen aan de verschillende onderwijsbehoefte van leerlingen. Wij maken groepsplannen voor technisch lezen, begrijpend lezen, rekenen en spelling.
De afgelopen twee schooljaren hebben de basisvakken (rekenen, taal, spelling en lezen) één voor één centraal gestaan in teamgesprekken, analyses en observaties. Een doorgaande lijn voor deze vakken is opgesteld en komend schooljaar gaan wij verder met de optimalisering van deze doorgaande lijnen. De diverse specialisten, zoals de rekenspecialist, binnen de scholen hebben hierbij een grote rol
In de onderbouw zal spelend leren meer centraal staan door een beredeneerd aanbod op basis van de lesdoelen aan te bieden in de hoeken op het onderbouwplein. Zo zijn de leerlingen spelenderwijs bezig met de lesdoelen op verschillende niveaus. Op enkele middagen in de week is er op het onderbouwplein een actieve samenwerking tussen de groepen 1-4.
De groepen 5 t/m 8 werken op de middagen groepsdoorbroken en middels circuits. Er staan diverse vakken centraal en er is aandacht voor de diverse vaardigheden die onze leerlingen nu en toekomstgericht nodig hebben. Door groepsdoorbroken te werken bij de vakken begrijpend lezen en Engels kunnen wij meer tegemoet komen aan de niveauverschillen van onze leerlingen bij deze vakken. Vakken die in circuitvorm worden gegeven zijn: muziek, drama, handvaardigheid, tekenen en ICT.
Ontdekkend, onderzoekend en ontwerpend leren vormt de basis bij de wereld oriënterende vakken. Blink Wereld zet leerlingen aan om na te denken en zelf te ervaren en te ontdekken. Met Blink Wereld bieden wij wereldoriëntatie aan op een geïntegreerde en meer vrije manier. De drie losse vakken (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) worden niet apart gegeven, maar komen wekelijks tijdens een thema terug. Bij de lessen werken kinderen op een actieve manier aan de les/ het thema en daarbij maken ze gebruik van alle informatiebronnen die in de school (digitaal) beschikbaar zijn. Deze manier van werken maakt dat leerlingen vaardigheden uit de 21e eeuw moeten gaan aanboren. Te denken valt aan kritisch denken, probleem oplossend denken, samenwerken en ontwikkelen van communicatie- en informatie vaardigheden.
Tijdens deze middagen kunnen ook onze leerkrachten hun eigen talenten inzetten.
Binnen ons onderwijs speelt evalueren een belangrijke rol. Wij maken gebruik van diverse informatiebronnen, zoals observaties en methodegebonden toetsen. Daarnaast maken we op gezette tijden gebruik van methode-onafhankelijke toetsen (CITO-LVS). De resultaten van deze toetsen kunt u ook vinden op de rapporten. Deze CITO-toetsen bieden enerzijds informatie over de effectiviteit van het geboden onderwijs, anderzijds worden de resultaten gebruikt om het onderwijs aan te passen. We gaan daarbij uit van hoge en realistische doelen om het maximale uit de kinderen te halen. De resultaten van deze toetsen worden besproken en worden omgezet naar acties in de groep en met de individuele leerling.
KBS De Poort is transparant en open over de resultaten. Daarom vindt u informatie en cijfers over onze school op scholenopdekaart.nl. Op deze website kunt u onze school vergelijken met andere scholen en het landelijk gemiddelde.
Wanneer een kind als 4-jarige onze school binnenkomt, beschikken wij over onvoldoende informatie. Wij kiezen er nadrukkelijk voor om met elke ouder een intakegesprek te voeren. Doel hiervan is enerzijds meer kennis over de leerling te vergaren, anderzijds een optimaal uitgangspunt te creëren om goed te kunnen begeleiden.
Onze school is georganiseerd volgens het leerstofjaarklassensysteem. Dat wil zeggen dat elk schooljaar een volgend, nieuw onderdeel van de leerstof aan bod komt. Doorgaans kunnen kinderen zich in acht jaar de leerstof van de basisschool eigen maken. Soms lukt dit echter niet; niet ieder kind ontwikkelt zich immers hetzelfde.
Op verschillende manieren kan deze ontwikkeling afwijken. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld voor een bepaald vakgebied een individuele leerlijn volgen. Ons streven is dat ieder kind een ononderbroken ontwikkeling doormaakt. In het verlengde hiervan kan in bepaalde gevallen ook besloten worden om het kind een jaar te laten overslaan. Dit is van toepassing als een kind de leerstof en het ontwikkelingsniveau van de klas waarin het zit, is ontgroeid. In alle gevallen wordt een overweging tot verlenging groep 1-2, zittenblijven, een klas overslaan of in groep 7 de school verlaten, uitvoerig met de ouders overlegd. Dit is vastgelegd in een protocol. De aangepaste leerweg wordt dan vastgelegd in een ontwikkelingsperspectief, in overleg met ouders. De school neemt de verantwoordelijkheid in deze en stelt altijd het belang van het kind voorop.
Het kan voorkomen dat een kind bij de overgang van oudste kleuter naar groep 3 op grond van het ontwikkelingsbeeld beter nog een jaar in groep 2 kan blijven. Wij spreken dan over een jaar kleutergroepverlenging. Ook in latere leerjaren kan soms blijken dat een kind geen goede aansluiting heeft bij de leerstof of het ontwikkelingsniveau van zijn/haar groep. Het kan dan beter zijn een kind het leerjaar over te laten doen. Dit betekent overigens niet dat de volledige leerstof zonder meer opnieuw wordt aangeboden. Er wordt gekeken naar de behoefte van het kind. In bepaalde gevallen kan ook besloten worden om het kind een jaar te laten overslaan. Dit is van toepassing als een kind de leerstof en het ontwikkelingsniveau van de klas waarin het zit, is ontgroeid. Ons streven is dat ieder kind een ononderbroken ontwikkeling doormaakt.
De leerkracht van groep 8, de directeur en onze ib-er overleggen over het advies. Het gaat hier natuurlijk om meer dan ‘goed kunnen leren’. Kinderen moeten ook willen leren en zin hebben in de nieuwe school. Kinderen moeten gemotiveerd zijn, een goede werkhouding hebben, kunnen samenwerken en zich kunnen handhaven in een grotere scholengemeenschap. In het adviesgesprek betrekken wij de leerling en de ouders. Het advies wordt weloverwogen gegeven. Toch is het belangrijk om een onafhankelijk objectief beeld te hebben van het prestatieniveau van de kinderen. Dat hebben wij door ons Cito-leerlingvolgsysteem en daarnaast nemen wij jaarlijks deel aan de Eindtoets Basisonderwijs. Voor alle duidelijkheid: op onze school nemen in principe álle kinderen deel aan de Eindtoets Basisonderwijs.
Naast de cito eindtoets in groep 8 nemen we in alle jaargroepen cito-toetsen af. Vanuit de cito tussenresultaten kijken we naar de opbrengsten en maken we een analyse. Vanuit deze analyse kijken we wat goed gaat en waar we nog kunnen verbeteren. Dit beschrijven we in een groepsplan.
Cito-eindtoets
De afgelopen schooljaren scoorden wij boven het landelijk gemiddelde. Vanuit de adviesgesprekken en de voortgangsrapportages met het voortgezet onderwijs blijkt dat de behaalde resultaten kloppen met de uitstroomgegevens van oud-leerlingen. We zijn hier trots op en willen deze lijn voort zetten.
De eindtoets in groep 8 wordt afgenomen in april, nádat alle kinderen al zijn aangemeld/ geplaatst op de school van hun voorkeur. Mocht uit de eindtoets blijken dat een kind substantieel hoger scoort dan het schooladvies, dan zijn wij verplicht dit advies te heroverwegen. Eventueel kan de leerling toch hoger instromen. Scoort een leerling op de eindtoets lager dan het schooladvies, dan blijft het schooladvies staan. Vanaf 2016 kunnen scholen kiezen met welke verplichte eindtoets ze willen werken. We gebruiken de eindtoets van Cito. Hieronder ziet u een overzicht van de eindtoetsresultaten van de laatste drie jaar. In de beoordeling is rekening gehouden met specifieke schoolkenmerken (de leerlingpopulatie).
Schoolscore Cito-eindtoets | 2018/19 | 2020/21 | 2021/22 |
KBS De Poort | 543,2 | 540,9 | 538,6 |
Landelijk gemiddelde | 535.7 | 534,5 | 534,8 |
De ambitie van de school is om jaarlijks op of boven het landelijke gemiddelde te scoren. Om deze ambities waar te maken hebben we een plan gemaakt en interventies ingezet. Deze worden hieronder beschreven:
· Voor leerlingen die zich minder snel of juist sneller ontwikkelen dan gemiddeld, maken we gebruik van passend toetsen. De uitslag van een toets is het meest nauwkeurig wanneer de toets aansluit bij het niveau van de leerling. Dit houdt in dat leerlingen in de zone van naaste ontwikkeling getoetst worden in plaats van de toetsafname behorend bij de jaargroep. Door op deze wijze te toetsen op maat, meet je op de meest betrouwbare manier de resultaten van deze leerlingen én is het mogelijk om de resultaten te vergelijken met die van klasgenoten.
· Indien leerlingen passend getoetst zijn, betekent dat ook dat het aanbod ook passend gemaakt wordt bij de leerlingen. Welke doelen beheerst een leerling al en welke nog niet. Hierbij worden hoge, haalbare doelen gesteld.
Uitstroom
In het overzicht hieronder ziet u naar welke vorm van onderwijs onze leerlingen de afgelopen jaren zijn gegaan.
Schooltype | 2018/19 | 2019/20 | 2020-2021 | 2021-2022 |
praktijkonderwijs | – | – | 2 | |
vmbo-basis | – | 2 | ||
vmbo-basis/kader | 0 | 1 | ||
vmbo-kader | 1 | 1 | 2 | 1 |
vmbo-kader-tl | 2 | 1 | ||
vmbo-tl | 7 | 0 | 4 | |
tl-havo | 4 | 3 | 4 | |
havo | 4 | 2 | 1 | 3 |
havo/vwo | 2 | 2 | 3 | |
vwo/gymnasium | 3 | 2 | 5 | 5 |
Cognitieve resultaten
De uitkomsten van de tussentoetsen worden op individueel niveau, groeps- en schoolniveau geanalyseerd door zowel de leerkrachten als de directie en de intern begeleider. We bekijken hierbij hoe het kind en de groep zich ontwikkelen door recente scores te vergelijken met voorgaande. Daarbij streven we naar continue verbetering. Op de inspectiekaarten in Parnassys is zichtbaar dat de cognitieve resultaten van onze school op vrijwel alle vakgebieden boven de norm van de Onderwijsinspectie liggen, tot wel 25%.
De eindtoets op onze school scoorde de afgelopen jaren boven het landelijk gemiddelde. De ambitie van onze school is elk schooljaar ruim boven het landelijk gemiddelde te scoren. We kijken hier naar de scholen in de vergelijkingsgroep. We hebben als school een plan gemaakt om deze ambitie te realiseren.
Hieronder worden een aantal interventies genoemd:
Afgelopen schooljaar zijn onze kinderen uit groep 8 uitgestroomd naar de volgende vormen van onderwijs:
Elk jaar heeft de leerkracht van groep 8 overleg met alle brugklasmentoren over de kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan. We bespreken dan ook onze oud-leerlingen die onderwijs op de desbetreffende school volgen.
Toelatingsbeleid Basisonderwijs Apeldoorn
Voor het eerst naar de basisschool
Als uw kind vier jaar is, mag het naar de basisschool. Een hele mijlpaal! Sinds 2022 is op de basisscholen van Leerplein055, PCBO Apeldoorn en de Veluwse Onderwijsgroep de manier van aanmelden en toewijzen van plaatsen aan toekomstige vierjarigen gelijk. Voor alle kinderen die vanaf 1 mei 2019 geboren zijn, is dit gezamenlijke toelatingsbeleid van toepassing.
Bij deze manier van aanmelden en plaatsen heeft elk kind onder gelijke omstandigheden een gelijke kans op een basisschool van voorkeur.
Voorrang
Om ervoor te zorgen dat uw kind naar een school in de buurt kan, heeft elk kind in de gemeente Apeldoorn op de zes dichtstbijzijnde scholen, gerekend vanaf het woonadres, voorrang.
Wanneer u op de website www.basisscholenapeldoorn.nl het woonadres én de geboortedatum van uw kind invult, ziet u of onze school voor uw kind een voorrangsschool is. U mag uw kind op elke school in Apeldoorn aanmelden. Dit kan een voorrangsschool zijn, maar dit hoeft niet.
Hoe meld ik mijn kind aan voor de basisschool?
Ouders met een kind geboren tussen 1 september 2019 en 31 augustus 2020 kunnen hun zoon of dochter bij ons aanmelden. (NB. Jongere kinderen kunnen nog niet worden aangemeld.) In oktober 2022 is naar deze ouders de brochure ‘Voor het eerst naar de basisschool in Apeldoorn’ met het aanmeldformulier verstuurd. Als onze school uw eerste voorkeur is, levert u het aanmeldformulier bij ons in. Digitaal aanmelden kan ook. Dit gaat via het digitale aanmeldformulier op www.basisscholenapeldoorn.nl Hieronder staat op welke datum het aanmeldformulier uiterlijk ingeleverd moet zijn.
Geboortedatum kind Aanmeldperiode en sluitingsdatum
1 september 2019 t/m 31 december 2019 20 oktober t/m 9 februari 2023
1 januari 2020 t/m 30 april 2020 20 oktober 2022 t/m 4 april 2023
1 mei 2020 t/m 31 augustus 2020 20 oktober 2022 t/m 3 oktober 2023
Na uw aanmelding ontvangt u per mail binnen 10 dagen een bewijs van aanmelding. Controleer de gegevens op dit bewijs. Neem direct contact op met de school als er een fout in staat. Wanneer u uw kind ná de sluitingsdatum aanmeldt, kunt alleen nog kiezen uit de scholen die na de centrale plaatsing nog plaatsen beschikbaar hebben.
Belangrijk: Altijd (opnieuw) aanmelden!
Ook als u in het verleden uw kind al bij ons had aangemeld, is het noodzakelijk dat u het aanmeldformulier bij ons inlevert. Dit geldt ook voor kinderen die al een oudere broer of zus op onze school hebben. Zij hebben een plaatsgarantie als het aanmeldformulier op tijd is ingeleverd. Wanneer u over een schriftelijk bewijs beschikt waaruit blijkt dat wij u in het verleden een plaats hebben toegezegd, kunt u deze verzilveren tot de onderstaande datum. Lever in dat geval bij uw aanmeldformulier het bewijs van de toezegging in. Alleen als u dit uiterlijk doet op de sluitingsdatum die voor u geldt (zie hieronder), bent u verzekerd van de plaats op onze school.
Geboortedatum kind Sluitingsdatum voor verzilveren toezegging
1 september 2019 t/m 31 december 2019 t/m 15 december 2022
1 januari 2020 t/m 30 april 2020 t/m 1 februari 2023
1 mei 2020 t/m 31 augustus 2020 t/m 10 mei 2023
Een plaats op de basisschool
Het toewijzen van de plaatsen aan alle aangemelde kinderen die in dezelfde periode vier jaar worden, gebeurt op alle basisscholen van de drie besturen gelijktijdig en geautomatiseerd.
Bij de centrale plaatsing krijgt elk kind een plaats op de hoogst mogelijke school van voorkeur. Wanneer er voldoende plaatsen op een school zijn, worden alle kinderen op de school van hun eerste keuze geplaatst. Wanneer een kind niet op de school van eerste voorkeur geplaatst kan worden, wordt het op basis van beschikbaarheid op de tweede, derde of volgende voorkeur geplaatst. Pas als uw kind daarna ongeplaatst blijft, komt het in aanmerking voor een plaats op één van de niet-opgegeven voorrangsscholen. Deze staan op uw bewijs van aanmelding.
Toewijzen van de plaatsen
Het toewijzen van de plaatsen op de deelnemende scholen verloopt in de onderstaande volgorde. Voor de school van uw 1ste voorkeur gaat dit als volgt:
1. Een oudere broer of zus gaat al naar de school op het moment dat het kind 4 jaar wordt; uw kind heeft hier een plaatsgarantie.
2. Het kind heeft de school als voorrangsschool.
3. Het kind heeft geen voorrang op deze school, maar woont wel in de gemeente Apeldoorn.
Daarna worden de kinderen die niet op de 1ste voorkeur zijn gekomen, als volgt geplaatst:
4. Het kind heeft een voorrangsschool als 2de t/m 8ste voorkeur.
5. Het kind heeft een niet-voorrangsschool als 2de t/m 8ste voorkeur.
6. Het kind woont buiten de gemeente Apeldoorn
Bijzondere regeling voor woonadressen op onze school
Kinderen woonachtig in het landelijk gebied (stadsdeel Dorpen) hebben extra voorrang op hun voorrangsscholen gelegen in de dorpen. Als op de school van 1ste voorkeur sprake is van overaanmelding krijgen eerst de kinderen waarvoor de school op afstand de 1ste voorrangsschool is een plaats; daarna alle kinderen waarvoor de school op afstand de 2de voorrangsschool is, enzovoort t/m 6de voorrangsschool. Kinderen die in stadsdeel Dorpen wonen, gaan bij de plaatsing op hun voorrangsschool (mits gelegen in stadsdeel Dorpen) vóór op kinderen die elders in de gemeente Apeldoorn wonen.
Definitieve inschrijving
Na de plaatsing ontvangt u een brief van de school waar uw kind is geplaatst. In deze brief staat de uiterste inschrijfdatum waarop u aan de school kenbaar moet maken of u van deze voor uw kind gereserveerde plaats gebruik gaat maken. Zorg dat dit op tijd doet. Pas na uw bevestiging is de plaats voor uw kind definitief.
Geen aanmeldformulier?
Wanneer u geen aanmeldformulier heeft, kunt u dit vinden op de website www.basisscholenapeldoorn.nl Ook kunt u dit formulier op onze school krijgen. Neem in dit geval altijd een adresbewijs mee, zodat wij het adres van uw kind kunnen controleren.
Meer informatie over onze school
Kijk voor meer informatie over onze school op onze website.
Nieuwe ouders nodigen wij graag uit voor een kennismaking met onze school. KBS De Poort kent een open aannamebeleid. Dat betekent dat ieder kind in principe welkom is, ongeacht religie of achtergrond.
Voor een uitgebreide rondleiding met toelichting en voor antwoorden op al uw vragen rondom de start van uw kind in het basisonderwijs kunt u een afspraak maken met Chantal Hagen, directeur van KBS De Poort via c.hagen@veluwseonderwijsgroep.nl of telefonisch via (055) 505 14 89.
Informatie over het toelatingsbeleid
Op www.basisscholenapeldoorn.nl is alle informatie over het toelatingsbeleid te vinden. Met vragen over het toelatingsbeleid kunt u terecht bij de helpdesk: E: helpdesk@basisscholenapeldoorn.nl T: 055 – 206 2299
Aanmelden zij-instromers / verhuizing
Ouders van kinderen die door verhuizing of een andere reden tussentijds willen instromen kunnen contact opnemen met de directeur van de school.
Nieuwe leerlingen die de school bezoeken, proberen we allereerst zich thuis te laten voelen. Bijna altijd hebben deze kinderen van tevoren al een bezoek aan de school gebracht of er hebben al wenmomenten plaatsgevonden in de nieuwe groep. Gedurende de eerste maanden zijn aandacht, nauwkeurige observatie en regelmatig contact met de ouders belangrijk om een goed beeld te krijgen van de nieuwe leerling. Daarmee wordt een goede basis gelegd voor het verdere functioneren van de leerling. Nieuwe kleuters komen altijd een aantal keren wennen in de periode kort voordat zij vier jaar worden.
Lestijden Groep 1 – 4
Ochtend | Middag | |
Maandag | 08.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
Dinsdag | 08.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
Woensdag | 08.30 – 12.15 uur | – |
Donderdag | 08.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
Vrijdag | 08.30 – 12.00 uur | – |
Lestijden Groep 5 – 8
Ochtend | Middag | |
Maandag | 08.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
Dinsdag | 08.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
Woensdag | 08.30 – 12.15 uur | – |
Donderdag | 08.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
Vrijdag | 08.30 – 12.00 uur | 12.45 – 14.45 uur |
Op de Poort werken we met een continurooster. Dit houdt in dat alle kinderen tussen de middag op school blijven. Om 12.00 uur eten zij samen met de leerkracht en met de klasgenoten in de eigen klas op school. Daarna spelen alle kinderen een half uur buiten.Het toezicht tijdens de lunchpauze en het buitenspelen wordt uitgevoerd door de leerkrachten Een groot voordeel van het continurooster is dat er meer rust komt voor de kinderen en de ouders. Er zijn minder breng- en haalmomenten en de kinderen zijn ‘s middags eerder vrij. Ook het sociale aspect speelt een grote rol. Kinderen zijn op meer momenten bij elkaar en kunnen fijn met elkaar spelen. Tevens heeft de leerkracht de tijd om met kinderen in gesprek te gaan over zaken die niet altijd schoolspecifiek hoeven te zijn. Op die manier leer je elkaar beter kennen en waarderen.
Om daadwerkelijk te kunnen starten om 8.30 uur, gaat de eerste bel al om 8.25 uur. Op dat moment kunnen de kinderen van groep 3 tot en met 8 naar binnen toe om hun jas en tas op te hangen en de klas binnen te gaan. De kinderen van groep 1/2 zijn welkom in de klas vanaf 8.15 uur.
Het minimum aantal lesuren van groep 1 tot en met 8 is wet te lijk vastgesteld op 7520 uur. Leerlingen in de eerste 4 leer jaren (onderbouw) moeten ten minste 3520 uur les krijgen; in de laatste 4 leerjaren (bovenbouw) is dit 3760 uur. De resterende 240 uur gebruiken wij voor nascholing van leerkrachten en extra vrije dagen.
Binnen de gemeente worden gemeenschappelijke vakantiedata gehanteerd. Omdat het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs niet evenveel vrije dagen hebben, zijn die vakantiedata niet gelijk. De landelijk verspreide vakanties kunnen afwijken van de hier vermelde data.
Schoolvakanties 2022-2023
Vakantie | Datum |
Start schooljaar | 22 augustus 2022 |
Herfstvakantie | 24 oktober t/m 28 oktober 2022 |
Kerstvakantie | 26 december 2022 t/m 6 januari 2023 |
Voorjaarsvakantie | 27 februari t/m 3 maart 2023 |
Paasmaandag | 10 april 2023 |
Meivakantie (incl. Koningsdag) | 24 april t/m 5 mei 2023 |
Hemelvaart (+ extra vrije dag) | 18 mei en 19 mei 2023 |
Pinkstermaandag | 29 mei 2023 |
Zomervakantie | 10 juli t/m 18 augustus 2023 |
Studiedagen team
In het kader van de schoolontwikkeling hebben wij een aantal studiebijeenkomsten ingepland. Een deel van deze momenten valt onder schooltijd. De leerlingen zijn tijdens de studiebijeenkomsten van het team vrij. De data van de studiedagen die bekend zijn staan op de jaarkalender 2022-2023 KBS De Poort def
Wanneer uw kind ziek is en daarom niet naar school kan komen, vragen wij u uw kind op tijd af te melden. U kunt dat doen door ‘s ochtends tussen 8.00 uur en 8.25 uur naar school te bellen.
De leerplichtwet geeft een aantal redenen waarvoor leerlingen vrijstelling van school kunnen krijgen:
Extra verlof voor vakantie is toegestaan:
Als een leerling zonder toestemming afwezig is, zal de directeur dit melden bij de leerplichtambtenaar. Ouders zijn verplicht elk schoolverzuim vóór aanvang van de lessen door te geven. Volgens de Wet op de Leerplicht zijn kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. Dit betekent, dat het voor alle kinderen vanaf hun 5e verjaardag niet is toegestaan ‘vrij’ te nemen buiten de schoolvakanties. Buitengewoon verlof tot maximaal 10 dagen dient altijd schriftelijk, met opgave van redenen, acht weken van tevoren bij de directeur te worden aangevraagd. Formulieren hiervoor kunt u krijgen op school.
Hoofdweg 53
7371 AE Loenen
telefoon:
(055) 505 14 89
e-mail:
poortdir@veluwseonderwijsgroep.nl
Deze school maakt deel uit van veluws onderwijsgroep